Abha v Českém derby deklasovala konkurenci

Sváteční dostihové odpoledne ve Velké Chuchli nabídlo celkem čtyři klání nejvyšší kategorie, tím nejprestižnějším byl 103. ročník Českého derby s patnácti účastníky. 

Majitel Josef Dufek musel čekat osm let na triumf v nejprestižnějším rovinovém dostihu, Českém derby. V roce 2015 se radoval po triumfu Touch of Genia. Za osm let vystřídal několik tuzemských trenérů až zakotvil u Ingrid Janáčkové Koplíkové v Lysé nad Labem. Opět se může slavit, tentokrát zásluhou tmavé hnědky Abhy.

Dufek zažíval fantastickou neděli. „Fotbalové vítězství a dostihy se nedají srovnat. Dostihy jsou vyložené rodinná záležitost a fantastický úspěch. Radost má moje paní a vnučky dnes slaví dva roky, je nezapomenutelný zážitek do konce života.“ Stejně jako před osmi lety měl i třetího v cíli. Na Tamarind Cove navázal hnědák Ganibet. Mezi reprezentanty růžových barev stáje Statek Blata Český ráj se dostal You Just Rock, nedávná akvizice stáje Leram.

„Na Abhu jsme cíleně čekali, proto jsme přitlačili na ceně. Byli jsme přesvědčeni, že je to dobrá kobyla a dnes to potvrdila,“ byl nadšen Josef Dufek. Abha své soupeře přejela rozdílem třídy. Podle cílových rozhodčích měla k dobru téměř čtyři délky. „Podle práce jsem nejvíce věřila Breakmomentovi a Abhě. Nevím, proč Breakmoment vycouval, ale Abha potvrdila můj předpoklad,“ nadšeně sdělovala Ingrid Janáčková Koplíková, která je teprve druhou ženou, která dokázala připravit vítěze nejprestižnějšího rovinového dostihu. První byla před 21 lety Pavla Váňová. Ingrid Janáčková Koplíková navázala i na svého otce, Zdena, který vyhrál derby v roce 2008 s Tullamorem.

Do sedla vítězky pozvala trenérka Portugalce Ricarda Sousu. „Ricardo je bezesporu fantastický žokej, s kýmkoliv jsem mluvil, tak mi ho doporučoval. Konečné rozhodnutí jsem nechal na Mario Pintovi, který říkal, že s Abhou vyhraje,“ vysvětlil jezdeckou volbu Josef Dufek a trenérka doplnila: „Ricardovi jsem řekla, že má být v klidu, že má pod sebou vlak, který když se rozjede, tak se nezastaví.“

 

Dostih ukázal, že trenérka měla pravdu. Rychlé tempo sice udávala Magic Merlin s Jiřím Palíkem, ale už v oblouku bylo po jeho nadějích. Ambice měl dobře jdoucí You Just Rock, který poprvé startoval v Česku, ale v cílové rovince to byl skvěle jdoucí klisny, jejíž jméno připomíná legendární švédskou kapelu ABBA.

Abha začínala na sázkovém kurzu 15:1, ale odskočila v kurzu 11:1, což ji žadí spíše k překvapivějším vítězům nejsledovanějšího tuzemského rovinového dostihu.  

Zlatý pohár obhájil Rex of Thunder

Potřetí se v letošním roce představil na dotihové dráze pětiletý hnědák Rex of Thunder. Ve dvou předchozích startech vždy těsně nestačil na jednoho ze soupeřů. Nejprve o krk podlehl Zariyannce a ve Velké ceně Slovenska ho půl délky dělilo od vítězného Aigle Vaillanta. Ani obhajoba vítězství ve Zlatém poháru se nerodila lehce. Royal Right v sedle s Potugalcem Racardo Sousou nasadil selektivní tempo a do cílové roviny zatočil s převahou minimálně deseti délek na obhájce vítězství. „Když jsem zatáčel do cílové roviny už jsem si říkal, jestli ztráta nebude velká, ale stále jsem věřil v jeho úžasnou čtyřstovku a ta přišla,“ jen se usmíval žokej Michal Demo, který je i trenérem hřebce reprezentujícího Stáj Březová. „Rozhodně jsme sem nejeli pro třetí místo, chtěli jsme obhájit loňské vítězství,“ odhalil předstartovní plány Demo.

Tentokrát měl Rex of Thunder k dobru třičtvrtě délky na odvážně jdoucího Royal Righta, který se musel spokojit se druhým místem před stájovou kolegyní Totally Gold. Čtvrté místo bral Pace Man a páté Sparkle Shout, která jako jediná stíhala v průběhu dostihu Royal Righta.

Jaké budou další plány vítěze. „Asi vyrazíme do zahraničí, ale nevím, co vybereme, možnosti jsou ve Francii, Polsku nebo Meranu. Snad se nám podaří vybrat dobře,“ nastínil další plány Michal Demo. Posledním koněm, který vyhrál Zlatý pohár dva roky po sobě byl Camill v letech 2008 a 2009. S roční přestávkou se dokázal prosadit Autor. 

Shahbandar se vrátil domů vítězně

Začátek letošního roku strávil vraník Shahbandar v Cagnes sur Mer společně s dalšími tréninkovými kolegy, nejlepšího výsledku dosáhl v polovině února, kdy finišoval na druhém místě. Celkem ze čtyř startů posbíral tři umístění. Na obnovenou premiéru čekal téměř čtyři měsíce. Podle slov žokeje Tomáše Lukáška mu pauza pomohla. „Myslím, že tam chytil nějakou virózu, přestávka mu pomohla, mohl alespoň dozrát a zesílit, a to mu pomohlo.“

Průběh dostihu naordionoval velmi rychlý Caucasian, který udával ostré tempo a za ním se vytáhl právě Shabandar. „Byl to pro nás ideální dostih, měli jsme v plánu vyvézt se na Caucasianem, ten nás dotáhl daleko a v závěru, když jsem viděl, že má dost sil, tak jsem si myslel, že nás může ohrozit pouze Ignacius Reilly, ale to se nastalo. Je to dobrý tříletý koník,“ vrátil se k průběhu dostihu Tomáš Lukášek, jeden z nejúspěšnějších rovinových žokejů historie.

Shabandara připravuje pro Statek Blata Český ráj Ingrid Janáčková Koplíková, která posílá do vrcholu odpoledne čtyři koně. Druhý honorář si připsal Mlandros před Sagarem a Ignaciem Reilly. 

Vychází nová hvězda Gallanticus

Tři starty, tři vítězství to je bilance čtyřletého ryzáka Gallantica v jeho kariéře, která začala až ve čtyřech letech. „Koně našel v Anglii doktor Lischka, už ho chtěli uspat, protože měl problémy s kopyty. My jsme si na něj museli rok počkat,“ popisuje cestu na dostihové dráhy Jaroslav Jelen. Zatím je cesta Gallantica dostihy naprosto suverénní. V dubnu více než třídélkové vítězství v trojce, o měsíc později o třídu výš a při derby-dni zásah na nejvyšší scéně. „Když doma v práci porazil Mormilla, tak viděli, že by mohl být dobrý,“ doplnil trenér.

Podle výroku bylo toto vítězství nejtesnější, ale projev ryzáka byl jednoznačný. Krátce po startu posunul David Liška Gallantica do čela a jeho náskok byl i více, až v závěru se začal dotahovat Worth Choice, dvojnásobný premiant sprintu při derby-dni. „Davidu Liškovi jsem řekl, že Gallanticus je tempař, proto musí jít od startu velmi rychle a svůj úkol splnil.“

Jaké budou další plány vycházející star? „Uvidíme, podle propozic, ale uvažujeme i o startu v Mnichově,“ nastínil Jaroslav Jelen.