Classa je skutečně klasa

Nádherný souboj dvojice klisen, nabídla 20. edice tradičního vrcholu začátku července v Karlových Varech-Dvorech, Letní ceny klisen na distanci 2000 metrů. Classa i Whirl Wind Girl nesly 61 kilogramů, ale ani to je nezastavilo a v posledních metrech si to rozdávaly o vítězství. Nakonec podle cílových rozhodčích rozhodla hlava pro pětiletou ryzku Classu. Whirl Wind Girl si bude muset na třetí životní vítězství počkat.

Desátý životní start proměnila Classa v sedmé vítězství, ale opět to byly nervy. Před čtyřmi týdny ve Velké Chuchli vyhrála o krátkou hlavu, tentokrát tam bylo o několik milimetrů nebo centimetrů více. „Byly to hrozný nervy,“ přiznal krátce po doběhu majitel Martin Bláha a dodal: „Klisna je srdeční záležitostí, už měla zlomeninu nohy, potom zlomeninu pánve, ale vždy se dokázala vrátit a když nastoupí, ukáže svou třídu. Pro nás je to vymodlená klisna a nerozhoduje kategorie dostihu, kterou vyhraje.“

Trenér Václav Luka si klepal na zuby, aby dobrý zdravotní stav klisny vydržel. „V současné době ji nic neomezuje a je v pohodě.“ Stejně jako ve Velké Chuchli začala klisna v zadní části pole. „Po startu Classa nestíhala, tak zezadu jsem jít nechtěla,“ přiznávala jezdkyně Lucie Fialová. „Alespoň byla vypnutá a měla z čeho vyrazit, potom si to sfoukla sama,“ byla spokojená jezdkyně, pro kterou to bylo 39. vítězství v kariéře. „V jednu chvíli jsem si myslela, že budu druhá, když se dostala na špici, tak povolila z tempa, ale ještě jsem jí dala jednu ránu bičem, hned zareagovala a odskočila znova,“ vrátila se Fialová k dramatickému finiši, který musel diváky zdvihnout ze sedadel.

O třicet minut dříve se Lucie Fialová prosadila poprvé, když dovedla k prvnímu životnímu vítězství tříletou Carreru, reprezentující PMA Racing Syndicate, za kterým stojí také Martin Bláha.

Jaké budou další plány Classy? „Asi se představí za měsíce opět v Karlových Varech, ale už proti hřebcům, ale nyní musíme počkat, jestli bude po dostihu v pořádku,“ má jasno Martin Bláha. „Plánovali jsme start v Bratislavě, ale tam byla snížená dotace, navíc si strhávají osm procent, tak to moc smysl nedává a představí se proti hřebcům v Karlových Varech,“ dodal trenér Václav Luka.

Trenér z Bošovic Václav Luka byl blízko karlovarskému hattricku. Ve druhém dostihu druhé kategorie, Ceně SUAS Comodities na 1600 metrů finišoval Wakai Go o krátkou hlavu za Yasánkem s Jiřinou Andrésovou. V sedle Wakai Go byl trenérův syn Matyáš.