Tři překážková vítězství začátkem července na zahraničních drahách

Každý z prvních tří červencových dní přinesl jedno překážkové vítězství na zahraničních drahách. Krátce po polovině roku se podařilo vyhrát v zahraničí celkem 65 překážkových dostihů (loni za celý rok 139) a získat na dotacích 23 milionů korun (loni více než 46 milionů za 12 měsíců). Uvidíme, jaká bude druhá polovina sezony, ale pojďme se nyní podívat na červencové úspěchy.

Sobota 1. 7. Sobotní bratislavský program nabídl dva překážkové body. Souboj přes proutěné překážky přinesl domácí triumf, ale ve steeplechase na 3600 metrů vyhrál čtyřletý Wooden Indian v sedle s Terezou Polesnou, jeho stálou partnerkou. Hnědý valach absolvoval šestý start, potřetí vyhrál a zatím nebyl hůře než čtvrtý. Svěřenec Pavla Tůmy reprezentuje stáj Sendy Kovy Ostrava a jeho jezdkyně si připsala osmé životní vítězství.

Neděle 2. 7. K francouzskému létu patří také překážkové dostihy ve Vittelu, kde se české barvy prosadily poprvé již v roce 2005. V neděli byl na startu svěřenec Grega Wroblewského Pretty King, který první životní úspěch zaznamenal začátkem června v Partynicích a o čtyři týdny později si triumf zopakoval ve Vittelu ve steeplechase na 3600 metrů. Svým soupeřům nadělil pod Benoitem Claudicem minimálně dvě délky. Druhým překážkovým bodem program byl kros na 5200 metrů s půltuctem účastníků, ale do cíle se dostalo pouze trio. O osm délek zvítězil osmiletý First des Planches.

Pondělí 3. 7. V prodejce na 3600 metrů v Clairefontaine se představila pětiletá Platina reprezentující DS Pegas. Po poměrně aktivním průběhu vyhrála opět pod Benoitem Claudicem o třičtvrtě délky. Na francouzské překážky Platina specializuje druhým rokem, a toto bylo její první vítězství. V předchozích šesti startech se čtyřikrát umístila a dvakrát byla zadržena.

Platina vybojovala letos již sedmé překážkové vítězství na francouzských drahách, o tři triumfy se postarali svěřenci Josefa Váni mladšího a Dalibora Töröka. Sedmou čárku přidal Greg Wroblewski. Se sedmí úspěchy na patří letošní rok na druhé místo v historických tabulkách, společně s rokem 2014. Na první příčce je rok 2017, kdy se ve Francii podařilo vyhrát 11 překážkových klání. Od roku 1993 napočítáme na francouzských skocích 58 vítězství, což je méně než třetina oproti rovinovým dostihům. Ale i tak bude zajímavé sledovat, zda se letos podaří překonat rok 2017 a jeho rekordní zápis.