Sandown: Paddington aneb Gr. 1 hattrick za šest týdnů

Coral - Eclipse v Sandownu je dostihem ve kterém se na nejvyšší úrovni poprvé v sezóně utkávají tříletí a starší koně na distanci míle a čtvrt, kontinentálními mírami vyjádřeno na vzdálenost dvou kilometrů. Letošní ročník přilákal jen čtyři koně, avšak především souboj dvou čerstvých dvojnásobných Gr. 1 vítězů Paddingtona a Emily Upjohn sliboval spektakulární podívanou a dostih tato očekávání potvrdil, když Paddington v sedle s Ryanem Moorem získal třetí Group 1 triumf v průběhu šesti týdnů a pro svého trenéra Aidan O’Briena zaknihoval rekordní sedmý triumf v tomto dostihu.

Diktování tempa se v letošní edici Coral – Eclipse Stakes (Gr. 1, 3+, 2 002 metrů, 750 000 Ł) po startu dostihu se ujal progresivní West Wind Blows (J. Spencer), naposledy druhý v Hardwicke Stakes, který nepočetné startovní pole přivedl do cílové roviny, kde přes něj lehce přešel vítěz Irish 2 000 Guineas a St James’s Palace Stakes Paddington (R. Moore), na kterého v závěru tlačila vítězka Coronation Cupu Emily Upjohn, v jejímž sedle distancovaného Frankie Dettoriho nahradil William Buick, avšak Siyuniho syn v barvách majitelů hřebčína Coolmore poprvé startující v tak dlouhém dostihu, měl dostatečné rezervy a ačkoli v cíli je dělilo jen půl délky ani na okamžik nevypadal, že by situaci neměl pod kontrolou. Třetí West Wind Blows ztrácel šest délek, další dvě pak Dubai Honor (T. Marquand), dvojnásobný jarní Gr. 1 vítěz z Austrálie, který neopustil poslední místo.

Trenér Aidan O’Brien, který aktuálně drží druhou příčku v britském trenérském šampionátu, po dostihu v rozhovoru pro portál Racing Post přiznal, že navzdory obrovským dosavadním zkušenostem ho letos Paddington zásadním způsobem překvapil – a to ani ne tak tím, kam se posunul z handicapu 97 na kterém letos v březnu sezónu začínal, ale jiným způsobem: "Od Ascotu trochu přibral na váze a to je u koně zvláštní," řekl O'Brien. "S každým dalším startem dělá pokroky a je stále těžší, silnější a rychlejší." Na otázku, zda se s takovým fyzickým zlepšením uprostřed sezony již setkal a zda má Paddington, který má za sebou již pátý start v sezoně, nějakou podobnost s velkým Giant's Causeway, odpověděl: "Nevím - Překvapivé na něm je to, jak se mění od dostihu k dostihu. Je stále sebevědomější, silnější a větší. Psychicky je profesionálnější a Ascot absorboval neobvykle dobře. Je velmi překvapivé, co se s ním děje. Je mnohem rychlejší než Giant's Causeway, jeho konstituce je také úžasná. Giant běhal vždycky ve stejné váze, ale tenhle kůň je stále těžší, takže fyzicky je na tom velmi dobře. Při každém startu nás velmi překvapuje. Děje se s ním něco úplně jiného." Po dostihu chválil i svou jezdeckou jedničku Ryana Moora: "Mluvili jsme s Ryanem před dostihem a on měl všechny scénáře promyšlené, jeho mysl je bleskurychlá a byl si velmi jistý tím, co udělá, bez ohledu na to, co se kolem něj děje. Po dostihu byl nadšený a říkal, že Paddington je  stále rychlejší a rychlejší a rychlejší. Když dostanete starší klisnu tak dobrou, jako byla druhá v dostihu, je to vždycky nebezpečné, ale Ryan byl velmi sebejistý a jezdí neuvěřitelně. Každým rokem se zlepšuje. Od té doby, co k nám přišel, se neustále zlepšuje. Ten pokrok je stále vidět, jeho soustředění, úsudek, sebedůvěra, síla, znalosti, všechno v něm, jeho odhodlání, drajv, nasazení, všechny tyto věci jsou stále silnější a lepší. Je neuvěřitelný a my máme obrovské štěstí, že pro nás jezdí."