Riwetta vítězně zastoupila stájovou kolegyni

Druhá červencová neděle nabízí sedmý letošní dostihový den ve Velké Chuchli, tím se půlí nejen sezona na pražské dráze, ale také v České republice. Vrcholem dění je nejvýznamnější test na Oaks, Cena Latiny, a zajímavé srovnání sil nabídl také Červencový handicap na 1200 metrů.

Sázející před startem Ceny Latiny favorizovali dvojici Feschanda a Maxienne, ale ani jedna z těchto dvou klisen nakonec mezi pěti nejlepšími nebyla. Nejlepší formu ukázala Riwetta (sázkový kurz 11:1) podle papírových předpokladů druhá ze šancí DS Gaudium. Pro bílozelené barvy se vše rozehrálo jinak už po startu dostihu. „Stájová kolegyně Maxienne, která lépe startuje, měla horší start a zůstala za námi, a tak jsem se dostal na lepší pozici,“ sdělil po dostihu žokej Adam Florian, který vedl Riwettu. Právě v Irsku narozená ryzka cválala nedaleko od špice, kde udávala poctivé tempo Happy Scarlett. Výsledkem poctivého tempa byl výsledný čas 2:19,68. 

V cílové rovině se pořadí přesypalo a nejvíce sil měla právě Riwetta. „V průběhu dostihu mohla odpočívat a konec už trochu vypustila, ale Coletka nás do cíle dotlačila,“ dodal Adam Florian. Podle cílových rozhodčích byl rozdíl mezi Riwettou a Coletkou pouhá hlava. Majitel Coletky Josef Bečvář byl vcelku spokojen. „Každý chceme vyhrát, ale podala dobrý výkon.“

Riwetta startovala už v loňském roce, kdy se v Mostě vyčlenila ze zástupu nezvítězivších a v září doběhla na čtvrtém místě v Ceně Zimní královny. Její nejvážnější soupeřka se v dostizích pohybuje od jara a ve Velké Chuchli zvládla třetí životní start start.

Pěknou koncovku ukázala také polosestra loňského slovenského derby-vítěze Garmona a s odstupem délky doběhla třetí o pouhý nos před Yonellou. Druhou českou odchovankyní na tabuli byla pátá Willemine.

Dobrá Rájova forma, vítězná Quiet Street

Tříletá hnědka Quiet Street absolvovala první tuzemský start, teprve koncem května v Mostě a obsadila druhé místo. S druhým startem si trenér Jan Rája dal na čas, poslal si nízkou nesenou hmotností do Červencového handicapu. Volba to byla velmi dobrá. Quiet Street se dostala krátce po startu do vedení a udávala ostré tempo. „Měl jsem se spíše držet na pozici, ale kobyla je rychlá tak se ocitla vepředu, měla málo kilogramů, tak jsem jí věřil,“ sděloval spokojený žokej Jan Verner, který pro Jana Ráju vyhrál už v týdnu v Lipsku. V rámci červencového dne ve Velké Chuchli vyhrál Jan Verner dvakrát. 

V posledních metrech se snažil ještě zaútočit vítěz z minulého týdne z Karlových Varů Yasánek. V lázeňském městě se prosadil na mílové distanci, ve Velké Chuchli mu nedělal dostih o 400 metrů kratší. Nakonec za vítězkou zaostal o půl délky. „Vždy když sedím na koni Jana Ráji, tak věřím, že to vydržím až k cílovému mezníku. Koně jsou velmi dobře připraveni,“ dodal vítězný žokej. Trojici nejlepších doplnil Vi Fi s Vendulou Korečkovou, neboť Michal Hrouda se v prvním dostihu zranil.

Quiet Street absolvovala sedmý start ve své kariéře a poprvé vyhrála, zatím měla na svém kontě je tři umístění na tabuli.