Holčák: Charpentier se jede poprat o vítězství

Po vítězství v pražské předzkoušce a umístění v Českém derby se pokusí o nedělní vylepšení pražské pozice na Slovensku Charpentier. Svěřenec Radka Holčáka tentokrát v sedle přivítá Davida Lišku, a společně se pokusí o jedno místo vylepšit stříbrnou pozici ze slovenské Velké jarní ceny.  Radek Holčák věří, že to v silách jeho svěřence je…

„Doufáme, že by se to v Bratislavě mohlo podařit. Nikdo naší práce neděláme proto, abychom byli neúspěšní,“ říká velkokarlovický trenér. „Koní zatím drží a my jsme do práce s ním dali všechno, co jsme mohli. Budeme se určitě chtít poprat o co nejlepší umístění, i když počasí přípravě tentokrát určitě neprospělo.“

 

Známé dilema ohledně srovnání parametrů pražské a bratislavské dráhy není v případě Holčákova svěřence zřejmě velkým problémem. „V jeho případě se nedá říct, jestli je lepší Praha nebo Bratislava, je to univerzální kůň a nemá takové manýry, že by mu to někde nesedělo. Obě to jsou kvalitní dráhy a on už na obou předvedl, že mu nijak nevadí. Ani na jedné jsme ale neměli moc štěstí na čísla, tentokrát jdeme  do dostihu s devítkou, takže zase nebude jednoduché se dostat  na pozici, ale musíme se s tím poprat.  Každý, kdo chce uspět v derby, na své straně potřebuje taky kus štěstí,“ připomíná Radek Holčák, který do sedla angažoval tentokrát Davida Lišku.

 

„My máme dohodu s Jaroslavem Línkem,  jenže ten má v dostihu koně, které trénuje, a těm musí dát samozřejmě přednost, to je pochopitelné.  David Liška je kvalitní jezdec, který má dost zkušeností a jsem si jistý, že do dostihu jdeme s kvalitním jezdcem i kvalitním koněm,“ ujišťuje Holčák.

 

Více než změna jezdce může jeho tým, ale i ostatní startující, v neděli trápit změna podmínek ve srovnání s pražskými dostihy.  Předpovědi signalizují teploty vysoko nad třiceti stupni, a to je pro koně i lidi kolem nich nesmírně náročné. „Pro nás na Valašsku je extrémní teplota už nad třicet stupňů, ale už jsme tu letos takové měli.  Rozhodně jsme se nepokoušeli připravovat se tím, že bychom se chystali v největším vedru, příprava  probíhala co nejdříve ráno, aby byly podmínky co nejpřijatelnější. V neděli to bude asi honě těžké pro všechny. Musíme se s tím nějak vyrovnat a věřit. Že se všichni vrátí v pořádku,“ dodává Radek Holčák.