Longchamp: Drtivý finiš Feed the Flame

14. červenec je ve Francii státním svátkem, kterým si země galského kohouta připomíná dobytí Bastily v roce 1789, jímž odstartovala tzv. Velká francouzská revoluce. Bez nadsázky je to tamní nejvýznamnější státní svátek a právě tento den se stal tradičním termínem Grand Prix de Paris, po zkrácení francouzského derby nesoucího tradiční název Prix du Jockey Club na 2 100 metrů, nejvýznamnějšího francouzského dostihu pro tříleté koně na klasické distanci jedné a půl míle, tj. 2 400 metrů. Na startu letošního ročníku dostihu, jehož historie se na závodišti v Longchamp píše již od roku 1863, se představilo osm koní a díky doslova zničujícímu zrychlení, kterým se v závěrečných dvou stech metrech posunul z posledního místa na první, triumfoval svěřenec Pascala Baryho Feed the Flame, v jehož sedle za distancovaného Christophe Soumillona úspěšně zaskočil Christian Demuro.

V úterý do dostihu dohlašovaný Kingmanův syn Feed the Flame, pro kterého byl start v Grand Prix de Paris (Gr. 1, 3 l. hř. a kl., 2 400 metrů, 600 000 €) teprve čtvrtým životním startem, když první životní utrpěl ve francouzském derby, kde jako druhý favorit finišoval čtvrtý, drtivým finišem v závěru o délku předstihnul druhého z Irského derby Adelaide River (R. Moore), jenž za sebou těsně o krk udržel vítězku epsomských Oaks Soul Sister, kterou John a Thady Gosdenovi Soul Sister poměrně netradičně nasměřovali do tohoto dostihu a i v jejím sedle chyběl tradiční jezdec, když suspendovaného Frankieho Dettoriho nahradil Kieran Shoemark. Tři a pů délky vzdálené čtvrté místo obsadil ve Francii Andrem Fabrem trénovaný coolmorský First Minister (B. Murzabayev), když o krk předčil posledního z fracouzského derby Winter Puddinga (S. Pasquier).

Ohlasy po doběhu:

Pascal Bary (trenér koně Feed the Flame, 1. místo):

"Dnes byl pozoruhodný. Prix du Jockey Club pro něj přišla trochu brzy. Je to velmi, velmi dobrý kůň a 2 400 metrů je jeho pravá vzdálenost. Je velmi klidný a vždycky mu chvíli trvá, než se dostane na nohy. Když se mu to však podaří, podívejte se, jak zrychlil! Měli jsme s ním trpělivost, jako dvouletý nestartoval a Jean-Louis Bouchard byl odměněn. Příště poběží Prix Niel předtím než zamíří do Qatar Prix de l’Arc de Triomphe. "

 Jean-Louis Bouchard (majitel koně Feed the Flame, 1. místo)

"Christophe Soumillon po jeho druhém startu řekl, že je pravděpodobně spíše hřebcem na 2 400 m než hřebcem pro Prix du Jockey Club a tedy typ pro Arc. Je to opravdu skvělé! V cílové rovince jsem slyšel, jak lidé začínají křičet, a řekl jsem si, že se to dobře rozjelo (smích). Chci poděkovat celému týmu, který se o tohoto koně stará. Pracovali jsme společně s Pascalem Barym už dlouho. S mými trenéry je to do značné míry týmová práce a myslím i na Stéphana Wattela, protože pokud nyní vlastním Feed the Flame, je to jeho zásluha, protože trénoval bratra tohoto hřebce Sacred Lifea, který měl vyhrát svůj dostih kategorie Gr1. To, že jsem Feed the Flame koupil, je jeho zásluha. "

Cristian Demuro (žokej Feed the Flame, 1. místo)

"Když jsem ho požádal, aby zrychlil, zrychlil během dvou kroků. Šel velmi rychle! "

 

Ryan Moore (žokej Adelaide River, 2. místo)

"Běžel velmi dobrý dostih, jsem s ním spokojený, stále se zlepšuje. "

 

Thady Gosden (spolutrenér Soul Sister, 3. místo)

"Běžela velmi dobrý dostih. Na začátku šli rychle, aby získali své pozice, a pak to ustáli a znovu zrychlili. Jeli docela klidným cvalem a ona dobře zrychlila. Vítěz je výjimečný hřebec, zřejmě z nejhorší pozice v dostihu zrychlil před celým polem. Vypadal jako pořádný kůň. Ale jsme velmi spokojeni s tím, jak běžela. Proti klisnám jsou tu možnosti. Uvidíme, jak se jí bude po dostihu, a pravděpodobně se vrátíme tímto směrem."