Pozvánka do Bratislavy

Dostihový provoz v ČR má o tomto víkendu přestávku a tak dostihů chtiví příznivci musí vyrazit do zahraničí – v sobotu se nabízí saské Drážďany, kde sedmibodovému programu vévodí listed Großer bwin Sommerpreis o 25 000 € na 1 400 metrů s hned čtveřicí v tuzemsku trénovaných koní na startu a v neděli vyvrcholí letošní dostihová sezóna na Slovensku dostihovým dnem, jehož hlavní položkou je 31. ročník Slovenského derby, na jehož startovní listině figuruje hned sedm v Česku připravovaných koní.

Nedělní dostihové odpoledne v bratislavském Starém Háji odstartuje prvním dostihem ve 14:00 a celkem je připraveno osm dostihů, z nichž čtyři (sprinterská Cena Mysa se uskuteční jako dvojkový handicap) mají status první kategorie a vyšší. Největší pozornost bude samozřejmě soustředěna na vrchol slovenské dostihové sezóny 31. ročník Slovenského derby společnosti MPL (Gd-3, 3 l. hř. a kl., 2 400 metrů, 38 000 €), na jehož startovní listině figuruje patnáct koní, ale boxů kvůli omezené kapacitě dráhy může vstoupit jen čtrnáct z nich, přičemž Černý Petr pravděpodobně zůstane svěřenci trenérky Kubovičové Paolo Cinella. Polovina ze čtrnácti startujících je připravována v ČR a i největší favority je třeba hledat právě v této skupině – jedná se především o druhého z české analogie tohoto dostihu You Just Rock (ž. Janáček) a vítěze nejvýznamnější předzkoušky Českého derby Velké červnové ceny a v samotném derby čtvrtého Charpetinera (ž. Liška), neúspěch z Českého derby se také bude snažit odčinit Zdenkem Seménkou připravovaný vítěz VJC Jardin Michelet (ž. Florian). Z „domácích“ koní jsou nejšancovější vítěz Starohájského kritéria Goldis (ž. Línek) a vítěz slovenské VJC Manatan (ž. Havlík).

I v rámcových dostizích první kategorie se představí řada českých koní. Chronologicky prvním z nich bude 30. ročník Zlatého poháru společnosti RIGIPS (I. kat., 4+, 2 600 metrů, 7 500 €), ve kterém by o triumf měli bojovat, podobně jako ve Velké májové ceně, loňský český kůň roku Gasparini (ž. Palík) spolu se slovenským Orrym (ž. Línek). V 30. ročníku Ceny Pat’s Music (I. kat., 3+ kl., 2 000 metrů, 7 500 €) by v poli devíti klisen soupeřku najít neměla vítězka obou exfederálních „dubnových“ Zariyannka (ž. Foret). A konečně ve 40. ročníku Bratislavské míľe (I. kat., 3+, 1 600 metrů, 7 500 €) by domácí Quessigny (ž. Línek) měl čelit především trojic českých koní – stabilní formu vykazujícímu vítězi Ceny Jezdectví Caucasianovi (ž. Palík), ve třech letech se stále hledajícímu loňskému vítězi zdejší Velké ceny BBAG Devilovi in Pink (ž. Florian) a jedenáctiletému veteránovi Ideal Approachovi (ž. Laube), kterého bratislavská dráha vždy jakoby polije živou vodou.