O víkendu do Slušovic a Karlových Varů

Po týdenní přestávce neformálně symbolizující polovinu tuzemské dostihové sezóny, kterou vyplnil vrchol slovenské dostihové sezóny, se opět rozbíhá dostihový kolotoč i na našich drahách. V sobotu hostí letní dostihové odpoledne složené z dostihů nižších kategorií závodiště ve Slušovicích, zatímco v neděli je na programu další odpoledne na závodišti v Karlových Varech, které přes léto nese hlavní váhu tuzemského rovinového provozu – vrcholem bude nevýznamnější tuzemský dost na distanci jedné a čtvrt míle 94. ročník Ceny města Karlovy Vary – Memoriálu Josefa Dolejšího, ve kterém se na nejvyšší úrovni poprvé poměří se staršími letošní tříletí vytrvalci.

Sobotní dostihové odpoledne na závodišti ve Slušovicích odstartuje ve 13:00 a připraveno je celkem sedm dostihů – šest rovinových a jeden přes proutěné překážky, který celý program odstartuje. Slušovické odpoledne postrádá jednoznačný vrchol – statutárně jsou nejvýše tři rovinové dostihy třetí kategorie, pokud bychom za kritérium zvolil výši ceny dostihu dospěli bychom ke dvoum dostihům, ve kterých se mezi úspěšné koně rozdělí 50 000 Kč, jimiž je úvodní dostih přes proutěné překážky Cena města Slušovice (pp IV. kat., 4+, 3 200 metrů, 50 000 Kč) a bezprostředně následující trojkový sprint Cena společnosti Tomitronix (III. kat., 3+, 1 100 metrů, 50 000 Kč). Nad proutěnými překážkami v Ceně města Slušovice se utká osm koní mezi nimiž je jednoznačnou favoritkou svěřenka Luboše Urbánka Korvette (Čmiel) reprezentující stáj Lokotrans, jež se bude snažit navázat na suverénní triumf z překážkového debutu v červnu, přičemž největším soupeřem by jí měl být Radkem Holčákem pro stáj Joly Jiřího Odcházela připravovaný Darkolva (ž. Odložil). Ve sprinterské Ceně společnosti Tomitronix se představí šest výkonnostně vyrovnaných koní, což slibuje napínavou podívanou, přičemž o vítězství by měli bojovat především slušovická specialistka a červnová vítězka propozičně podobného dostihu Juvana (ž. Andrésová) s tehdy druhou Dapou (Kvízová), která tentokrát ponese o osm a půl kilogramu nižší zátěž.   

Program nedělního dostihového dne v Karlových Varech odstartuje ve 14:00 a i zde je připraveno celkem sedm dostihů. Hlavním dostihem bude 94. ročník Ceny města Karlovy Vary – Memoriálu Josefa Dolejšího (I. kat., 3+, 2 000 metrů, 135 000 Kč), ve kterém se představí tucet koní, přičemž deviti starším na čele s ústředními protagonistkami Letní ceny klisen z před tří týdnů Classou (Fialová) a Whirl Wind Girl (ž. Verner) se postaví trojice tříletých, přičemž zejména stájový a tréninkový kolega vítěze Slovenského derby Jardin Micheleta Stromy Awakening (ž. Florian), druhý z Červnové ceny, může být starším koním vážným soupeřem.