Hattrick Classy se zrodil opět po boji

Krátká hlava, hlava, krk. To jsou náskoky pětileté ryzky Classy při jejích třech triumfech v letošním roce. „Pro diváky je to zajímavý, když je souboj vyrovnaný, a když je z toho vítězství, tak mi to nevadí, že náskoky nejsou velké,“ usmíval se spokojený trenér Václav Luka.

V minulosti Classa vyhrávala i s větší převahou, ale vyšším věku asi ví, co potřebuje k triumfu. V neděli měla v Karlových Varech poměrně pohodový dostih, jediný problém nastal zhruba v polovině cílové roviny, kdy se potřebovala vymotat od bariéry do volného prostoru, aby mohla rozbalit svůj finiš. „Dostih měla klidný, pak musela vykličkovat, ale to ji nakoplo a nastartovala se k finiši,“ vrátil se Luka k rozhodující chvíli dostihu.

Jak se Classa dostala do volného prostoru, jedinou soupeřkou jí byla pětiletá Sparkle Shout s Petrem Foretem. Classa i Lucie Fialová v jejím sedle si však vše pohlídaly a mohou slavit zasloužený hattrick, tentokrát o krk. „Po dostihu je klisna v pořádku, a to je důležité,“ dodal Luka. Na konci sezóny 2021 i o rok později ji trápily velké zdravotní problémy. „Už jsme házeli flintu do žita,“ přiznal Luka. „Vybabrala se z toho, nyní je jednoduchá na ježdění a je dobrá,“ těší ho.

Classa absolvovala jedenáctý start kariéry, poosmé zvítězila a popáté se prosadila v nejvyšší kategorii. Kam povedou její kroky dále? „Zatím nevím, máme několik možností, zda pokračovat českou cestou, dostih je v Polsku nebo v Německu. Musím to promyslet a probrat s majitelem,“ prozradil bošovický trenér. Start v Mostě by přicházel v úvahu na konci srpna a také zahraniční vystoupení by nebylo dříve.

Šestý životní triumf si s Classou připsala Lucie Fialová. Letos se prosadila poosmé a patří ji čtvrté místo v šampionátu za trojicí mužů David Liška, Milan Zatloukal a Adam Florian. Trenér Václav Luka nasbíral stejně výher, ale mezi trenéry mu patří třetí příčka za Michalem Kalčíkem a Miroslavem Nieslanikem.