Wroblewski: Irové z Pardubic míří do Velké, Her Him do Wroclawi

Pardubické dostihy po dlouhých letech v sobotu uvítají na startu opět irské účastníky. Hned dvojice koní ze země dostihům zaslíbené se nepředstaví v posledním z kvalifikačních dostihů,  postaví se na start Ceny deníku Právo o 120 000 Kč na 4500 metrů. Tandem svěřenců trenéra Petera Maherna  přitom ovšem necílí v Česku jen na zmíněný rámcový dostih, jeho cílem je samozřejmě samotná Velká pardubická. O blízkých i vzdálenějších plánech irského návštěvníka jsme hovořili s trenérem Gregem Wroblewskim, který pro trenéra Maherna bude v příštích dnech Česku jakýmsi „asistentem“.

„Irové mají zájem zkusit Velkou pardubickou. Cíl je takový, že si v sobotu jejich koně vyzkouší v dostihu pardubickou dráhu,  ten start se vyhodnotí, a pokud bude všechno podle plánu, zůstanou do Velké pardubické v Česku u mě ve stájích, abychom se společně pokusili je dovést ke startu ve Velké,“ říká Greg Wroblewski, který bude podle plánu mimo jiné i „prodlouženou rukou“ irského trenéra v České republice.

„Je to v Irsku celkem úspěšný trenér, který si mě tady vybral pro spolupráci. Sám nevím, jestli proto, že mám hezké brýle, nebo že něco umím v tréninku,“ vtipkuje Wroblewski. „Plán je ale každopádně takový.  Za měsíc se nedá s přípravou koní nic moc speciálního udělat, takže nejde mluvit o tom, že bych je na Velkou nějak trénoval já, byla by to především  pomoc pro jejich tým tak, aby se koně v klidu nachystali na dostih a nemuseli dál cestovat.“

Měsíční pobyt zahraničních koní před Velkou byl v minulosti často zmiňován jako optimální varianta  pro starty cizinců, její realizace se ale nakonec nesetkala s realitou.  Tentokrát je tato možnost otevřená. „Koně by měli stát v Albertovci, kam v těchto dnech stěhujeme celé naše středisko,“ doplňuje Wroblewski,  pro kterého je stěhování po Česku za dobu jeho působení poměrně častou záležitostí.

Zatímco irské zástupce ovšem čeká vrchol české sezóny až v říjnu, ve Wroblewského rodné zemi se překážkový vrchol odehraje už v neděli. A Wroblewski bude ve Velké Wroclawské s napětím sledovat počínání loňského hrdiny švédské Velké národní Her Him.   Toho ve Wroclawi pojede dobrý znalec tamních poměrů Niklas Lovén a Wroblewski v majitelské pozici věří,  že bude bojovat o vítěznou dotaci sta tisíc zlotých.

Dosavadní letošní starty se výsledkově příliš nepodařily, tentokrát by ale měla být situace jiná. „Při startu na švédské národní letos bojoval se zdravotními problémy a nemohl podat odpovídající výkon. Start v Pardubicích se pak také úplně nepovedl, ale teď má Her Him moc dobrou formu, a tak se na jeho start těšíme, i když konkurence bude hodně kvalitní.  Ve Wroclawi v průběhu posledního  týdne dost pršelo, dráha bude kvalitní a tak by měl být na pořadu dobrý dostih,“ čeká Greg Wroblewski před víkendovým polským vrcholem.