Bojko: Motivace? Být na koni...

Bratislavský rodák, žokej Jozef Bojko, patří ke stálicím německé dostihové scény a je suverénně nejúspěšnějším slovenským žokejemi. První úspěch si připsal na pražské dráze, hranici 1000 vítězství překonal v Německu před deseti lety, a aktuálně se podle německých statistik pomalu blíží metě 1500 vyhraných dostihů. V neděli v Lipsku žádné další vítězství na své konto nezapsal, v rámci odpoledne nám ale stihl kromě svých startů i odpovědět na několik otázek. A vzhledem k okolnostem posledních dní jsme nemohli nezavzpomínat na doby, kdy Bojko působil spolu s Filipem Minaříkem ve stájích trenéra Hubertuse Fanelsy…

„Byly to krásné doby, kdy dostihy ještě fungovaly,“ připomíná Bojko. „Konalo se tehdy víc dostihů a bylo to období, kdy na tom byl celý sport líp než dnes. Dostihů i mítinků bylo víc, a sezóna byla delší, běhalo se až hluboko do listopadu.“ V Lipsku se v neděli konalo sedm dostihů, většina dotovaná pouze pěti tisíci eur. „A to je málo, vezměte si, že kolik stojí náklady na koně v tréninku. Dnes prostě většina koní nemá šanci, aby majitelům náklady nějak pokrývala výhrami. Možná i proto dobrých majitelů ubývá.“

 

Doby, kdy dostihy v Německu fungovaly lépe, trávil Bojko částečně i jako kolega nejúspěšnějšího českého žokeje Filipa Minaříka, na nějž vzpomínal minulý týden celý český i německý turf. „S Filipem to tehdy byly moc dobré časy. Byla s ním velká sranda, on už byl takový,“ vzpomíná žokej, jehož životní cesta z československých drah do Německa dlouho byla hodně podobná té Minaříkově.

 

Dnes Jozef Bojko jako stájová dvojka pokračuje v kariéře u trenéra Andrease Wöhlera, pro kterého vyhrál v roce 2011 i Německé derby s Waldparkem. „Jsem jezdecká dvojka za Eddiem Pedrozou. Většinou dostávám druhé šance, nebo koně, o které z nějakého důvodu Eddie nemá zájem,“ dodává na konto své současné pozice.

 

A co Jozefa Bojka motivuje k dalším a dalším dostihům jeho bohaté kariéry? „Ten pocit, když je člověk na koni. Tro je jedinečné, a stále mi to dává motivaci,“ říká i 37 let po svém první dostihovém vítězství. A motivaci cítí i k dalším návštěvám zemí na východ od Německa. „Pořád jsem ještě nevyhrál Slovenské derby, a to je dostih, který bych vyhrál vážně rád. Letos se mi ale pro termínové problémy do Bratislavy dojet nepodařilo, chtěl bych se tam ale podívat minimálně před konce roku. Jestli to letos ještě vyjde i na dostihy, to si ale nejsem jistý,“ říká muž, který má na kontě úspěchů mimo jiné i České derby z roku 2000 v sedle Induraina.