J. Charvát: First Of All i de Giles potvrdili v Gran Premiu kvality

Čtyřletá vláda L´Estrana v meranském Gran Premiu je u konce. I nový král největšího italského překážkového dostihu však přijel z Česka. Čtvrt milionem eur dotované Gran Premio na trati pěti kilometrů vyhrál First Of All. Svěřence Pavla Tůmy pro stáj Jiřího Charváta odjezdil bezchybně Francouz Felix de Giles poté, co stálý jezdec Jan Faltejsek pro zdravotní indispozici dostih absolvovat nemohl.

Žlutočerné barvy stáje Josefa Aichnera, které italským překážkám v poslední době dominují, zažily v letošním ročníku Gran Premia malé Waterloo, na oxeru napřed skončily naděje pro L´Estrana, a ani kilometr déle nežily naděje Gangstera de Coddes, který po pádu navíc ukončil i naděje Andoinse. Od toho okamžiku posunul Felix de Gilles do čela favorizovaného First of All a pro zbytek pole už byl na programu jen souboj o druhé místo. To výtečným závěrem získal Ocean Life trenéra Wroblewského, jehož vedl Benoit Claudic. Třetí místo získal Polynuit před dalším českým zástupcem Her Him.  Gran Premio tedy v letošním vydání skončilo triumfem koní v českém tréninku, které vedli jezdci působící v poslední době ve Francii. Samotný Felix de Giles je Britem, který letos suverénně vede francouzský překážkový šampionát a mimo jiné se v letošním roce umístil na sedmém místě v liverpoolské Velké národní.

Sedmiletý First of All si v devatenáctém startu zapsal své třinácté vítězství, přičemž od druhého místa v loňském Gran Premiu zůstává neporažený. Na jeho kontě bude po dnešním úspěchu více než 7.3 milionu korun. Pro trenéra Pavla Tůmu jde podle statistik Jockey Clubu o 199. vítězství na překážkách, na kterých nyní jeho svěřenci vyběhali už více než 40 milionů korun.

„Je to další velký úspěch pro naši stáj,“ komentuje úspěch v Gran Premiu majitel Jiří Charvát. „Vyhráli jsme řadu velkých dostihů, Gran Premio ale do sbírky zatím chybělo. Teď ještě vyhrát Cenu Vítězného oblouku,“ dodává s nadsázkou majitel, jehož barvy v Meranu letos dominovaly.

„First of All ukázal, že je do Merana výborný, odvedl výbornou práci, stejně jako žkej de Giles. Velikou smůlu měl ale Jan Faltejsek, který dnes ještě zkoušel v Meranu jezdit, ale nakonec sám usoudil, že není natolik fit, aby v Gran Premiu úplně fit. Měli jsme štěstí, že v Meranu byl celkem náhodou Felix de Giles. Znal našeho koně z loňska a byl k dispozici, navíc k sobě s Faltejskem mají blízko, takže nebyl problém aby dostal všechny instrukce a výborně je uplatnil. Janu Faltejskovi patří ale za ten úspěch velký dík, má na něm určitě svůj podíl.“ Nedílnou součástí úspěšného týmu je samozřejmě také trenér Pavel Tůma. „Koně připravil výborně, jen mě mrzelo, že odešel s koněm po dostihu na doping a nezúčastnil se ceremoniálu,“ dodal majitel.

Josef Váňa mladší a Josef Bartoš z Merana s prázdnou nejedou, zásluhou Sopran Mystery a Mauricia vyhráli dostihy grupy 1 pro čtyřleté respektive Gran Corsa Siepi na proutěných překážkách. Oba dostihy skončily dvojitým úspěchem „žlutočerných“, kteří ale z Merana odjížděli zklamaní, když v Gran Premiu dosáhli jen na nejnižší dotaci zásluhou sedmého místa Pitona des Nieges. 

Celé dostihové odpoledne v Meranu je ke zhlédnutí zde