Rámcové dostihy: Labe nabídlo další Sexy vítězství

Rámcový program gala neděle na závodišti v Pardubicích nabídl pět tradičních dostihů nejvyšší kategorie, dále nabízíme malé ohlédnutí za zajímavým doplňkovým programem.

Úprk pro Quart de Garda

Osmiletý francouzský rodák Quart de Garde si libuje v krátkých krosech na dvě míle. Letos na pardubickém závodišti absolvoval čtyři, jednou padl, ale třikrát vyhrál. V květnu měl k dobru čtyři délky, před pěti týdny musel bojovat a vyhrál o třičtvrtě délky, ale nyní nabídl koncovku, jak vystřiženou z učebnice. Ještě na posledním skoku se zdálo, že nejlepší karty má rozdány Lianel, ale poslední tři stovky metrů to byl koncert Quart de Garda. Žokej Jana Faltejsek ho pobídl a nebylo, co řešit. Svým konkurentům uštědřil minimálně osm délek.

 

DS Pegas mohla oslavit druhé dnešní vítězství. O první se postaral High In The Sky v handicapu na 4600 metrů. Loňské druhé místo obhájil Mr Zuru, tentokrát s Jakubem Kocmanem. Na Lianela s Jamesem Bestem zbyla třetí dotace před Medicimanem a Lad Inem. V úvodu byl aktivní ještě Piton des Neiges, ale v závěru se propadl až na šesté místo. 

Sexy Lord letos potřetí vítězný 

Stylem start-cíl si poradil s nástrahami druhého nejlépe dotovaného dostihu odpoledne sedmiletý ryzák Sexy Lord, kterého vedl Jaroslav Myška. „Je dobře, že jsme stále oba sexy,“ rozesmál přihlížející u paddocku žokej Jaroslav Myška. „Chceme koně, kteří budou startovat ve velkých dostizích, ale pokud je mít nebudeme, budu rád startovat s koněm od sexy holek,“ dodal nejúspěšnější tuzemský žokej. S úspěch s Sexy Lordem byl už 288. v kariéře na českých drahách.

Jediné drobné zaváhání měl Sexy Lord okolo překážek u hangáru, ale na Velkém anglickém skoku všem ukázal, kdo je pánem situace. „Když jsem viděla, jak překonal Velký anglický skok, věděla jsem, že je v pohodě,“ spokojeně se usmívala trenérka Martina Růžičková.

Sexy Lord dal o sobě poprvé hodně hlasitě vědět loni ve Velké slušovické. „Nedařilo se mu vyhrát trojku, ale poslali jsme ho hned do jedniček, protože v práci po čtyřech, čtyřech a půl kilometrech se teprve rozhýbával. Zkouška nám jeho vytrvalost potvrdila,“ doplnila Růžičková. Po vítězství v Ceně Labe už může vyhlížet Velkou pardubickou 2024. Do historie dostihu se zapsala vítězstvím Charme Looka v roce 2016. „Oba koně jsou rozdílní, Charme Look byl takový velký koráb, Sexy Lord to je takový motorový člun,“ popsala rozdíly Růžičková.

Za Sexy Lordem, který měl v cíli náskok propastných dvanácti délek finišoval Čáryjape, třetí doběhla Yara před Stringem a Godsalinem.

 

Z chyby těžil mladý Francouz Un Reve Dautomne

Tradiční Cena Vltavy nabídla druhé dnešní zabloudění. Po klisnách v úvodním bodě programu tentokrát zazmatkovali Jan Kratochvíl s Ondřejem Velkem v závěrečné fázi prestižního dostihu a favorizovaný Aeneas měl po nadějích.

Od startu dostihu udával Aeneas solidní tempo dostihu, od svých soupeřů si udržoval minimálně délkový odstup, ale místo překážky 44 najel s Kratochvílem na překážku 32a, která se skákala v dostihu mnoho let před tím, a bylo po nadějích. Stačilo několik vteřin a oběma jezdcům bylo jasné, kde se stala chyba a v dostihu nepokračovali.

Chyby dvojice koní využil zkušený Jaroslav Myška a posunul pětiletého hnědáka Un Reve Dautomne na vedoucí pozici, kterou s velkým přehledem uhájil v cílové rovině. Před druhým Bilbo D’Assault měl k dobru 11 délek. „Je to ještě mladý kůň, který je na sebe opatrný a jsem nadšena, že se dnes dokázal prosadit.“ Žokej Jaroslav Myška, pro kterého to bylo 287. vítězství na českých drahách našel rozhodující moment právě při spletení kurzu. „Trochu jsem se prodal před dropem, ale před překážkou 44 jsem se s ním protáhl do čela a už to vydržel.“

Un Reve Dautomne se letos představil na dostihové dráze počtvrté a po třech třetích místech zvítězil. Za druhým Bilbo D’Assault finišoval třetí Beau Fixe, který několikrát v průběhu dostihu zaváhal, čtvrtý byl Greek Desert a pátý Cuwall.

Vítězná šňůra Fort Medoca pokračuje

Ryzák Fort Medoc nastupoval do dostihu pro čtyřleté krosaře s bilancí pěti startů a stejného počtu vítězství. Po posledním skoku se zdálo, že Fort Medoc tentokrát se bude muset smířit s porážkou, ale neuvěřitelně zapnul a několik desítek metrů před cílem už byl na prvním místě a přidal šestý plný úspěch. „Když by tam nebyl, tak by vyhrál Chittussi,“ jen se usmíval žokej Jan Faltejsek. „Mlátili jsme se tam tři a vyšlo to,“ doplnil. Před dostihovým dnem se hodně řešil stav ramene Jana Faltejska, a to je podle něj zatím v pohodě. „Zatím drží,“ jen lakonicky prohodil. 

Podle Jana Faltejska bude Fort Medoc nadále pokračovat v Pardubicích v krosových dostizích. „Nyní si odpočine a potom a bude tady pokračovat.“ Hnědák Chittussi potvrdil, že také on může být velkou šancí modrožlutých do pardubických krosů. Třetí finišoval Stormmy s Martinem Liškou. „Martin Liška ukázal, že má koně velmi dobře připravené a rozhodně to bude velký soupeř pro Velkou pardubickou, nejsme tam sami.“

Po diskvalifikaci slavila Babilonia 

Úvodním bodem dnešního programu v Pardubicích byla Cena Laty Brandisové na 4200 metrů, která nabídla souboj sedmi klisen, ale bohužel k osudnému okamžiku došlo již po třech překážkách, kdy čtveřice koní neodjela točný bod, a tak v dostihu zbyla vlastně jen trojice klisen, Babilonia, Cosmic Magic a Swan Princess.

Od startu dostihu udávala tempo Ztracenka s Petrem Tůmou, proběhla na prvním místě i okolo cílového mezníku, ale za chvíli už bylo jasné, že vítězství připadne Babilonii, která finišovala na druhém místě před Alegorií, ale také ta byla diskvalifikována pro neobjetí točného bodu za třetí překážkou. „Myslím, že vyhrajeme, neboť koně neobjeli točný bod,“ říkal krátce po doběhu žokej Jakub Kocman. Manželky trenérky Veroniky Lempochnerové byl samozřejmě spokojen. „Je to podzimní kobyla, přes léto startovat nemůže, chystali jsme jí na tento dostih, je to pro nás velký úspěch.“

Platně na druhém místě proběhla okolo cílového mezníku Cosmic Magic a třetí Swan Princess.