Liška: S Arganem znovu na start až v příštím roce

Žokej a trenér Martin Liška letošní Velkou pardubickou určitě nezakončil tak, jak si před dostihem představoval. V době, kdy Jan Faltejsek dovedl Sacamira k triumfu a chystalo se předání cen, Lišku pod Taxisem nakládala záchranná služba do sanitky a čekala ho cesta do místní nemocnice.  Naštěstí se v ní ale nezdržel a Arganův jezdec i trenér se brzy dostal domů.

„Jsem v pořádku, v nemocnici jsem se zdržel do pondělí, lékaři mě pro jistotu chtěli mít čtyřiadvacet hodin pod dohledem,“ potvrzuje Liška dobrou zprávu. „V pondělí jsem byl ale z nemocnice propuštěný a v úterý už jsem zase bez problémů jezdil koně v tréninku.“ Zdravý  je po jeho nedělním pádu i Argano, který sice nemohl svést očekávaný souboj se Sacamirem,  pro příští rok s ním ale  po  letošních počinech bude nepochybně nutné počítat.

„Argano byl nachystaný na Velkou,  letos už mu ale nebudu vymýšlet žádný další náhradní program,“ říká  Liška na konto blízké budoucnosti svého svěřence. „Necháme si ho pošetřeného na příští rok, nyní je mu devět a zatím se pořád trochu zlepšuje, takže se na něj můžeme těšit v příštím roce,“  je přesvědčený jeho trenér, který si jinak pardubický mítink  celkem. Nastoupili nám tam na start čtyři koně, z toho tři  ukázali  velmi dobré výsledky, jenom u Argana to nevyšlo.“

Co přesně se Martinu Liškovi a jeho koni na letošním Taxisu nepovedlo a proč skončili s Arganem tak, jak skončili?  „měl jsem vymyšleno, že si Taxis najedeme sami, Argano není kůň, který by na překážky potřeboval jít s jinými koňmi.  Najížděli jsme proto  na Taxis sami, jenže pak jsem zaznamenal, co se děje za překážkou a bylo jasné, že máme jen dvě možnosti – buď skočit do těch koní, kteří tam zůstali za Stukem, nebo změnit směr a pokusit se jim vyhnout,“ líčí Martin Liška s tím, že Argano tedy nakonec skočil doprava. „Skok pro něj tak byl o metr delší, ale Argano ho zvládl i tak,“ chválí své svěřence. Po doskoku se ale Liška v sedle neudržel a po nešťastném vypadnutí se udeřil do hlavy. „Naštěstí je ale už všechno v pořádku, se mnou i s koněm,“ potvrzuje Liška nejpříznivější zprávu.

A  i když Argano nyní už letos další start zřejmě nenajde, s dalšími koňmi se chystá na zbylé letošní mítinky.  Tři koně máme do Slušovic a  pak pojedeme do Koles,  kam se mi povedlo sehnat i nějaký sponzorský příspěvek. Právě na dostihy v Kolesách by se Liška v budoucnosti rád více soustředil. „Bylo by dobré, kdyby se tam konaly dostihy dvakrát ročně,  třeba týden po Velké pardubické a pak tradičně na konec sezóny. Myslím, že dostihy v Kolesách jsou pro náš provoz důležité a už dnes začínáme pociťovat jejich nedostatek,“   dodává Martin Liška.