Ponntos na Meydanu přepsal historii!

Rok 2023 začal hnědák Ponntos třemi starty na dráze Meydan ve Spojených arabských emirátech, maximem bylo třetí místo v dostihu na 1000 metrů na Tři krále, šestý lednový den. 22. prosince se Ponntos na trávu na závodišti Meydan vrátil a byl z toho skutečný Mejdan!

Vyhrál listed dostih na 1000 metrů, své majitelce (stáj MUDr. Eva Nieslaniková) vydělal 300 000 tisíc arabských dirhamů (v přepočtu 1,8 milionu korun!). U cílového mezníku byl pod žokejem Antoniem Fresu o tři čtvrtě délky před druhým Bilhaylem. Ponntos, jak je jeho dobrým zvykem, skvěle odskočil z boxů a už nikoho ze svých soupeřů před sebe nepustil.

Poprvé kůň v českém tréninku vyhrál dostih mimo Evropu, navíc vyhrál black type dostih. Spojené arabské emiráty jsou osmou zemí světa, kde kůň v českém tréninku vyhrál. Ponntos svým pátečním ziskem téměř vyrovnal zisk oranžovobílých barev na českých drahách v roce 2023, kde startovali ve 127 případech a třikrát vyhráli dostih nejvyšší kategorie.

Pro pětiletého hřebce to byl jedenáctý letošní start, podruhé vyhrál (poprvé koncem srpna v Mostě) a získal třetí black type umístění. Po lednovém listed na Meydanu byl ještě v září druhý v grupě 3 v Longchamp. Jeho letošní zisk se tak blíží třem milionům korun.

Ponntosův úspěch a s ním spojený zisk znamená, že se rok 2023 stává finančně nejúspěšnějším na zahraničních drahách v historii. Dosavadní maximum patřilo roku 2017, kdy se podařilo vyběhat více než 75 milionů korun. Celkově jsme zaznamenali 49. rovinové vítězství mimo Slovensko a poslední šance zaokrouhlit počet triumfů bude v úterý v Mülheimu, kde se představí několik koní z lotu Miroslava Nieslanika. Naváží na Ponntose?

Zahraniční bilance se může vylepšit i na překážkách, kde po dostizích v Pise registrujeme 112 zahraničních triumfů mimo Slovensko a necelý milion chybí, aby se v zahraničí v roce 2023 podařilo vyběhat trojnásobek sumy tuzemských překážkových dotací. Možnosti vylepšit rekordní překážkový zisk budou dvě, na Štědrý den a ve středu 27. prosince v Cagnes sur Mer, kde bude startovat několik koní z tréninku Josefa Váni mladšího.

V sobotu 23. prosince přepsal španělské historické tabulky žokej Václav Janáček. Na dráze Dos Hermanas vyhrál závěrečný dostih programu, a tím se osamostatnil na čele historického žebříčku. České maximum z roku 2009 má stejnou hodnotu jako nyní to španělské – tedy 82 vítězství.