Váňa ml.: Jsem rád, že se na 250. úspěch nemuselo dlouho čekat

Pouhý den musel čekat Josef Váňa mladší po zisku kariérního úspěchu číslo 249 na jubilejní 250. trenérský zásah. Obstaral mu jej čtyřletý Feed Back na úvod překážkového  programu v italské Pise a Váňa tak zapsal jubilejní zápis čtyři roky a 363 dní poté, co jeho vítězné konto načal na stejné dráze Il Superstite vedený, stejně jako nyní Feed Back, Josefem Bartošem.

„Dvě stě padesát je hezké číslo,“ konstatuje Josef Váňa mladší z francouzského Cagnes-sur-mer, kde se česká ekipa pod jeho vedením chystá na závěrečné překážkové dostihy zdejšího mítinku. „Věděl jsem, že mám vyhráno těch 249 a mluvili jsme o tom, kdy by se mohlo povést  vyhrát další dostih. Jsem moc rád, že to vyšlo hned v Pise, ve Francii v neděli máme sice ještě sedm koní, ale uspět tam bude určitě dost těžké.“

A to platí i přesto, že se jeho  svěřencům na jihu Francie i letos daří dost dobře. „Samozřejmě  jsme spokojení, povedlo se čtyřikrát vyhrát, něco docela vydělali i další koně,  a kdyby se ještě něco povedlo v neděli, jelo by se domů určitě hodně spokojeně,“ pochvaluje si Josef Váňa mladší, který po návratu z Francie hodlá koně, kteří se na přelomu let 2023 a 2024  činili, na dva až tři měsíce „zaparkovat“ a nechat je nabrat síly do další kariéry.

Kromě reprezentantů stáje Josefa Aichnera se tentokrát úspěšně činil ve Francii i Ange Pitou, který reprezentuje stáj jeho otce. „U nás doma patří syndikátu, ale s tím jako majitelem je ve Francii administrativní problém, a tak tady běhal za  otcovu stáj.  Ukázalo se, že mu to tady sedí, takže je možné, že se sem vrátí zase za rok, ale samozřejmě to bude na tom, jak si ho budou menežovat,“ říká na adresu dvojnásobného vítěze z francouzského mítinku.

Jeho otec sice jako majitel zapsal dosud pouze dvě vítězství, jako trenér jich ale má ve statistice Jockey Clubu již 1088. Věří si Váňa mladší  s „pouhými“ 250 do budoucnosti na podobný počet?  „Proč ne, pokud to psychicky dáme s lidmi, na kterých nejvíc záleží?“ uvažuje, zároveň ale na příští měsíce na italských dráhách hledí s mírnou obavou. „Překážky v Miláně nám chybí, ubyly dostihy, a peníze z nich se nepřesunuly do jiných. A to j velký výpadek, s kterým se musíme vyrovnat,“ konstatuje s tím, že letos se na překážky v Miláně dá zapomenout. A jsem skeptický i k tomu, že by se tam vrátily v budoucnosti,“ dodává čerstvý majitel 250. trenérského vítězství na překážkách.