Cheltenham Festival startuje

Dnes na dráze v cheltenhamském Prestbury Parku odstartuje čtyřdenní Cheltenham Festival, vrchol britské překážkové sezóny, jenž se letos ponese v duchu připomínky sta let od prvního ročníku nejznámějšího dostihu tohoto mítinku Gold Cupu. V rámci Festivalu se uskuteční celkem 28 dostihů během nichž si úspěšné realizační týmy rozdělí celkem více než 4,8 milionu liber. Během prvního dne Festivalu se uskuteční sedm dostihů, mezi nimiž největší pozornost poutají dvoumílové proutěnky Champion Hurdle, které sice kvůli zdravotní indispozici přisly o start obhájce vítězství a dosud neporaženého Constitution Hilla, ale i tak nebo možná právě proto, nabízí startovní pole osm koní na čele s loni druhým State Manem, který poslední pořážku utrpěl právě v loňském souboji s Constitution Hillem.

Úvodní den Festivalu se odehraje na měkké dráze, která je stále skrápěna vytrvalým děštěm a ranní měření vykázalo hodnoty soft, heavy in places tedy měkká, místy těžká. Vytrvalý déšť výrazně ovlivňuje též dráhu pro cross country, která je na programu zítra, jež zatím vykazuje stav těžká, místy měkká, místy podmáčená. Další kontrola je naplánovaná na zítra v 8:00 a pokud kontrolou neprojde vedení závodiště plánuje přeložit Glenfarcas Chase na pátek.

Vrcholem úterního programu jsou dvoumílové proutěnky Champion Hurdle (pp Gd-1, 4+, 3 298 metrů, 450 000 Ł), ve který se představí osm koní, největším favoritem je svěřenec Willieho Mullinse State Man (P. Townend), nejlepší irský „krátký“ proutěnkář, který ze třinácti životních startů desetkrát zvítězil, z toho osmkrát na nejvyšší úrovni Grade 1. Při absenci Constitution Hilla by největšími soupeři měli být Elliottův Irish Point (J. Kennedy), který naposledy suverénně ovládl leopardstownské Christmas Hurdle a Hendersonův Iberico Lord (N. de Boinville), jenž ovládl přípravné Betfair Hurdle v Newbury.

V rámcovém programu jsou na programu další tři dostihy se statutem Grade 1 a ve všech by měli hrát hlavní roli svěřenci irského kouzelníka Willieho Mullinse. V úvodních Supreme Novices‘ Hurdle (pp Gd-1, 4+, 3 298 metrů, 135 000 Ł) pro nováčky by se o vítězství měli utkat jeho svěřenci Tullyhill (P. Townend) a Mystical Power (M. Walsh), v Arkle Challenge Trophy (stch Gd-1, 5+, 3 499 metrů, 175 000 Ł) pro začínající steeplery jsou největšími favority Gaelic Warrior (P. Townend) a Il Etait Temps (D. Mullins) a v klisnám určených Mares' Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 005 metrů, 120 000 Ł) sázkovému trhu dominuje Lossiemouth (P. Townend) následovaná Ashroe Diamond (am. P. Mullins).