Cheltenham: Cross country kvůli stavu dráhy zrušena

Letošní ročník cheltenhamského Festivalu se bude muset obejít bez jednoho z našeho pohledu nejzajímavějších dostihů – Glenfarclas Chase, neboť dráha pro cross country neprošla ranní kontrolou kvůli podmáčení. Závodiště potvrdilo, že dostih nebude přeložen, protože podle předpovědi počasí se podmínky v průběhu týdne pravděpodobně nezlepší (původně byl zvažován přesun na závěrečný den Festivalu). V důsledku tohoto dochází k úpravě časů startů všech dostihů středečního programu, úvodní Gallagher Novices Hurdle odstartují o čtvrt hodiny později v 13:45 (tj. 14:45 středoevropského času), hlavní dostih druhého dne Festivalu Queen Mother Champion Chase odstartuje v 16:00 (17:00 SEČ).

Stav tzv. staré dráhy (old course) na cheltenhamském závodišti, na které se odehrávají úvodní dva dny mítinku, se vrátil ke stavu měkká, místy těžká, když v průběhu úterka se po dvou dostizích z tohoto stavu změnil na těžká, místy měkká. Podle předpovědi by ve středu pršet nemělo, ale ve čtvrtek se očekávají přeháňky. 

Na programu středečního Ladies Day tak v Cheltenhamu zůstalo šest dostihů, z toho čtyři se statutem Grade 1. Vrcholem celého programu bude dvoumílová steeplechase Queen Mother Campion Chase (stch Gd-1, 5+, 3 199 metrů, 400 000 Ł), ve které kvůli zranění nebude startovat vítěz posledních dvou ročníků Energumene, avšak i tak trenér Willie Mullins vyšle do dostihu sázkového favorita, kterým je loňský vítěz Arkle Trophy El Fabiolo (P. Townend), jemuž nebude největším soupeřem druhý z loňského Arkle Jonbon, který byl podobně jako několik dalších koní ze trenéra Nickyho Hendersona kvůli akutní zdravotní indispozici škrtnut. Největšími El Fabiolovými vyzyvateli tak budou především Edwardstone (T. Cannon) ze stáje Alana Kinga a Captain Guinness (R. Blackmore) Henryho de Bromheada.

Svěřenci po včerejšku se třemi vítezstvími nejúspěšnějšího trenéra Festivalu Willieho Mullinse budou favority i dalších Grade 1 vrcholů – vytrvalecké Gallagher Novices Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 225 metrů, 135 000 Ł) mají na startu jednoznačnou hvězdu v podobě Ballyburna (P. Townend), jenž by měl čelit především tlaku tréninkových kolegů Ile Atlantique (am. P. Mullins) a Predators Golda (D. Mullins). Do  následující Brown Advisory Novices' Chase Mullins vyšle pouze Fact to File (M. Walsh), který by měl bojovat předvším s Nichollsovým Stay Away Fay (H. Cobden) a de Bromheadovým Monty’s Starem (R. Blackmore). A v záveřečném Champion Bumperu (b Gd-1, 4 – 6 l., 3 298 metrů, 80 000 Ł) je favoritem Jasmin de Vaux (am. P. Mullins), pro nějž by největší nebezpečí měli představovat svěřenci letos na Festivalu zatím nepříliš viditelného Gordona Elliotta Jalon d’Oudairies (J. Kennedy) a The Yellow Clay (J. Gainford).