Cheltenham: St Patrick Thursday se dvěma vrcholy

Ve čtvrtek se dění na cheltenhamském závodišti přesouvá na tzv. Novou dráhu, která je aktuálně hodnocena jako měkká a správce dráhy cheltenhamského závodiště Jon Pullin předpokládá, že by tak mohlo vydržet po celý den, i když kolem oběda jsou očekávány drobné přeháňky, v rozsahu maximálně 2 – 3 milimetry, ale jak vtipně poznamenal - s deštěm to bývá jak s účastníky na domácích párty, většinou jich dorazí víc než počítáte… Bariéra na nové dráze bude posunuta zhruba o čtyři a půl metru aby se ochránila nejvnitřnější linie pro páteční Gold Cup, což znamená prodloužení distance o 42 metrů u Turners, Ryanair a Plate a 56,5 metru u Kim Muir. Čtvrteční St Patrick Thursday má dva velké vrcholy, kterými jsou dvou a půl mílová Ryanair Chase a třímílové proutěnky Stayers‘ Hurdle.

V loňském ročníku Ryanair Chase (stch Gd-1, 5+, 4 139 metrů, 375 000 Ł) absentujího favorita Allaha pro Cheveley Park Stud zastoupil Envoi Allen trenéra Henryho de Bromheada v sedle s Rachel Blackmore a stejná situace se nabízí i letos kdy v nepřítomnosti zraněného Allaha pozice favorita připadla právě obhájci loňského triumfu. Největšími soupeři by mu měli být vítěz lednové kemptonské Silviniaco Conti Chase Banbridge (J. J. Slevin) trenéra Josepha O’Briena a za „domácí“ Angličany vítěz zdejšího listopadového Paddy Power Gold Cupu Stage Star (H. Cobden) trenéra Paula Nichollse. Willie Mullins do tohoto dostihu vysílá pouze jednoho koně a to vítěze zdejší lednové Gd-2 Cotswold Chase a předtím třetího z leopardstownské Savills Chase Capodanno (M. Walsh), jenž by mohl být černým koněm dostihu.

Ve Stayers‘ Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 785 metrů, 325 000 Ł) se utká hned několik bývalých vítězů, obhájce lošnkého triumfu Sire du Berlais (M. Walsh) na start doprovodí vítěz z let 2021 a 2022 Flooring Porter (K. Donoghue) a nechybí ani vítěz z roku 2019 Paisley Park (T. Bellamy), nicméně největší favority je třeba hledat jinde. Tím největším je vítěz prosincových Hattons‘ Grace Hurdle ve Fairyhouse Teahuppo (J. Kennedy), jemuž by největším soupeřem měli být vítěz Velké národní z roku 2022 Noble Yeats (H. Cobden), který v lednu ovládl zdejší Cleeve Hurdle a Mullinsův Sir Gerhard (P. Townend). Koněm pro překvapení by mohl být druhý z leopardstownských Christmas Hurdle Asterion Forlonge (am. P. Mullins), který v roce 2022 startoval i v Gold Cupu.