Cheltenham: Britové se vrací do hry

Ačkoli se britským stájím v letošním Prestbury Cupu věštila drtivá porážka, paradoxně v den nesoucí název irského patrona Svatého Patricka se domácím podařilo souboj největších ekip v rámci cheltenhamského Festivalu minimálně zdramatizovat, neboť po třetím dnu mítinku je stav 12:8 pro Irsko. St Patrick’s Day měl dva vrcholy, v těch skóre zůstalo smírné, poté co v Ryanair Chase irský obhájce loňského vítězství Envoi Allen (R. Blackmore) nestačil na "domácího" Protektorata (H. Skelton) a ve Stayers‘ Hurdle loňský triumf obhájil irský trenér Gordon Elliott, když v letošním ročníku zvítězil s Teahupoem (J. Kennedy). V čele britského povstání byla dvojice bratrů Skeltonů, synů olympijského vítěze v parkurové týmové soutěži z roku 2012 Nicka Skeltona, kteří v roli trenéra (Dan) a jezdce (Harry) na Festivalu získali již čtyři vítězství, čímž se Dan posunul na druhé místo mezi nejúspěšnějšímí trenéry, dvě čárky za vedoucího Willie Mullinse a Harry mezi jezdci má stejný počet vítězství jako Paul Townend.

V Ryanair Chase (stch Gd-1, 5+, 4 139 metrů, 388 125 Ł) dlouho udával svižné tempo Nichollsův Stage Star (H. Cobden), čímž eliminoval řadu soupeřů, včetně sázkaři preferovaného Banbridge (J. J. Slevin) nebo Elliottova Conflated (J. Kennedy), avšak žádný efekt to nemělo na obhájce loňského triumfu Envoi Allena (R. Blackmore) či po třetím a pátém místě v Gold Cupu do Ryanair přesměrovaného Protektorata (H. Skelton). Po předposlední překážce začal Stage Star podléhat svému tempu a tak na poslední překážku současně najížděli Envoi Allen a Protektorat a ve finiši se ukázalo, že obhájce loňského vítězství byla dráha tentokrát až příliš obtížná. Protektorat v závěru dominoval a zvítězil o čtyři délky, dvě a půl délky za druhým Envoi Allenem vybojoval třetí místo Conflated o krk před dotírajícím Capodanno (M. Walsh), pátý čtyři a půl délky zpět dokončil Stage Star. Bratři Skeltonové se radovali z jedničkového double, neboť v úvodu odpoledne zvítězili s Ginny’s Destiny v Gd-1 Turners Novices‘ Chase. Double slavili i Protektoratovi majitelé na čele se sirem Alex Fergusonem, neboť Ryanair těsně předcházející Pertemps Final Handicap ovládli s Monmiralem (H. Cobden) připravovaným Paulem Nichollsem. Paradoxem je, že právě Protektoratův triumf posunul Dana Skeltona do čela britského trenérského šampionátu právě před Nichollse.

V druhém z vrcholů třímílových proutěnkách Stayers‘ Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 139 metrů, 325 000 Ł) konečně roli favorita potvrdil svěřenec trenéra Gordona Elliotta Teahupoo (J. Kennedy), loni se mu dostih nepovedl a skončil třetí, když překvapivě triumfoval jiný z Elliottových svěřenců Sire du Berlais. Tentokrát všechno se sešlo jak mělo a sedmiletý Teahupoo nestartující od prosincové výhry V Hatton’s Grace ve Fairyhouse triumfoval o tři a tři čtvrtiny délky před vítězem z let 2021 a 2022 Flooring Porterem (K. Donoghue), který tak vylepšil loňské čtvrté místo, třetí s odstupem dvou a čtvrt délky finišoval Home by the Lee (J. J. Slevin), se stejným odstupem na čtvrtém místě překvapil druhý největší outsider Buddy One (J. G. Gilligan), další dvě a půl délky ztrácel pátý obhájce loňského triumfu Sire du Berlais (M. Walsh). Zklamáním bylo až sedmé místo vítěze Velké národní z roku 2022 Noble Yeatse (H. Cobden) a desátým místem se s kariérou po sedmém startu v rámci Festivalu rozloučil vítěz tohoto dostihu z roku 2019 Paisley Park (T. Bellamy).