Cheltenham: Galopin des Champs podruhé

Letošní cheltenhamský Festival v pátek vyvrcholil nejvíce ceněným překážkovým dostihem na světě – Boodles Cheltenham Gold Cupem – od jehož prvního ročníku letos uplynulo sto let (během  těchto  sta let se dostih pětkrát kvůli válce, resp. počasí neběžel) a ačkoli letošnímu můžeme vyčítat řadu věcí počínaje malými startovními poli a nepříznivým počasím vedoucím k autům váznoucím v bahně a nižší návštěvnosti, jeho vrchol nabídl spektakulární podívanou na místy těžké půdě, což se stalo teprve podruhé od triumfu legendárního Desert Orchid v roce 1989 a znamená to, že nejen vítězný Galopin des Champs (P. Townend), ale i všichni ostatní museli na více než pěti kilometrové distanci podat mimořádný výkon.

Osmiletý svěřenec trenéra Willieho Mullinse se svým druhým vítězstvím zařadil mezi legendy nejen tohoto dostihu, a to především tím jaký naznačil potenciál - při vší úctě k ostatním soupeřům, pro něj největší problém na trati představoval volný Fastorslow, který svého jezdce J. J. Slevina  ztratil po chybě na šestnácté překážce a jenž byl jediným, který mu v závěru mohl zkomplikovat cestu za obhajobou. Elliottův Gerri Colombe (J. Kennedy) si ve finiši udržoval odstup, ale přiblížit se nedokázal. Galopin des Champs zvítězil o tři a půl délky, s odstupem dalších devíti a půl délky finišoval loňský vítěz Velké národní Corach Rambler (D. Fox), který naznačil velký potenciál na obhajobu tohoto triumfu, čtvrtý s odstupem dvou čtvrt délky doběhl v lednu se na dráhy po více než roční přestávce navrátivší L’Homme Presse (Ch. Deutsch), páté místo tři a půl délky zpět obsadil Bravemansgame (H. Cobden) a jako poslední jeden a tři čtvrtiny délky za ním dokončil Jungle Boogie (R. Blackmore).

Willie Mullins po Al Boum Photo, který zvítězil v letech 2019 a 2020 připravil druhého dvojnásobného vítěze a když vezmeme v úvahu, jak dlouho mu trvalo, než v tomto dostihu dokázal zvítězit – prvního festivalové vítěze připravil v roce 1995 (Tourist Attraction) a Al Boum Photo Gold Cup vyhrál až více než dvacet let poté v roce 2019. Během posledních šesti let ho však vyhrál čtyřikrát a to má Galopin des Champs velký potenciál příští rok zvítězit znovu (aktuálně je nabízen v kurzu 5:2, tj. 3,5:1). "Dělá všechno správně," hodnotil jeho ambice Mullins po dostihu. "O takových věcech se vám nezdá. Příští rok se vrátíme a pokusíme se vyhrát potřetí, pokud to půjde. Má na to schopnosti, jen musí zůstat zdravý." V této souvislosti naznačil, že Galopin možná vynechá letošní Punchestown, kde byl loni poražen a bude se soustředit na obhajobu triumfu v Cheltenhamu. 

Willie Mullins se na tomto Festivalu, v jehož průběhu oslavil jubilejního stého vítěze, stal pojedenácté nejúspěšnějším trenérem, tentokrát s devíti triumfy, když v pátek zvítězil v Triumph Hurdle s Majborough (M. Walsh) a v County Handicap Hurdle s vítězem Ebor Handicapu Absurde (P. Townend), který byl v listopadu sedmý v Melbourne Cupu a ten by měl být jeho cílem i letos. Nejúspěšnějším jezdcem Festivalu se stal Paul Townend, který se svým čtvrtým triumfem v Gold Cupu vyrovnal legendárnímu Patu Taaffemu, který vyhrál třikrát s Arklem a poté ještě s Fort Leney.