Gap Pierji třetí ve Fontainebleau

Seriál krosových dostihů Crystal cup pokračoval v pátek odpoledne na dráze ve Fontainebleau kláním na 6000 metrů. Mezi desítkou startujících byl i osmiletý valach Gap Pierji reprezentující žlutočerné barvy Scuderia Aichner SRL a připravovaný Josefem Váňou mladším.

Dlouhá léta se Crystal cup konal v kalendářních letech, ale v minulém roce nastala změna a seriál se koná od podzimu do jara. Dostih ve Fontainebleau je tak jedním z posledních v končící edici. Gap Pierji loni na podzim startoval v krosu v Meranu, kde obsadil druhé místo a o čtyři týdny později doběhl třetí ve Wroclawi. Stejné umístění vybojoval i ve Fontainebleau, kde ho opět vedl jeho stálý jezdec Jan Kratochvíl. V průběhu dostihu se držel uprostřed pole v závěru si začal polepšovat. Po posledním skoku vyrazil za vítězstvím Travel de Belair s Kilianem Duborgem a vyhrál o dvě délky.

Gap Pierji se snažil dotáhnout na druhého Elcond’Or Forlonge, ale krk mu chyběl u cílového mezníku, za třetí místo si vybojoval 7410 euro a ukázal, že i v Česku připravovaní koně se mohou prosadit v prestižních dobře dotovaných francouzských krosech.

Crystal cup 2023/2024 vyvrcholí v květnu v Lion d’Angers nejdelším dostihem světa na 7300 metrů.