Dubaj: Suverénní Laurel River, Ponntos poslední...

Dostihová sezóna ve Spojených arabských emirátech v sobotu na dubajském závodišti Meydan vyvrcholila Dubai Wolrd Cup Night, tedy dostihovým dnem, jehož hlavním bodem je Dubai World Cup, někdejší nejbohatší dostih světa, jehož letošní dotace činila 12 milionů amerických dolarů. Vedle DWC byla na programu řada dalších významných dostihů, přičemž Al Quoz Sprint měl na startu i v česku trénovaného účastníka, kterým nebyl nikdo jiný než loňský kůň roku Ponntos, jehož realizační tým po zdařilé zimě akceptoval pozvánku pořadatelů k účasti v tomto pro Ponntose distančně ne úplně vyhovujícím dostihu. 

Signifikantním momentem letošního ročníku Dubai World Cupu (Gr.1, 4+, 2 000 metrů, 12 000 000 $) je situace ze začátku cílové roviny, do které se zhruba padesátimetrovým náskokem vytočil svěřenec domácího trenéra Bhupata Seemara Laurel River, vedený jedenáctinásobným jezdeckým šampionem SAE Tadhgem O’Sheou v barvách projektu Juddmonte a zatímco bez většího úsilí směřuje k životnímu triumfu, soupeři na čele s obhájcem loňského vítězství japonským Ushba Tesoro (Y. Kawada) dělají co mohou, ale propastný odstup zkorigovat nedokážou. Ačkoli Laurel River odstartoval z nejnevýhodnějšího vnějšího startovacího boxu, záhy se ocitl na čele, jediným kdo s ním chvíli dokázal držet krok byl saúdskoarabský Defunded (A. Al Furaydi),avšak ani ten to nevydržel příliš dlouho. Laurel River triumfoval o osm a půl délky před loňský triumf obhajujícím japonským Ushba Tesorem, který byl před pěti týdny druhý i v Saudi Cupu, jenž o krk vrátil porážku jeho vítězi americkému Senoru Buscadorovi (J. Alvarado), čtvrtý s odstupem čtyř a tří čtvrtin délky finišoval další z japonských koní Wilson Tesoro (Y. Hara), který o krátkou hlavu předčil Dura Erede (B. Murzabajev), taktéž přicestovavšího ze země vycházejícího slunce. Někdejší svěřenec Arslangireje Šavujeva Kabirkhan (P. Dobbs), nyní v péči Douga Watsona, který do dostihu nakonec odskakoval jako favorit, dokončil až osmý, osmnáct délek od vítěze.

V poli dvanácti účastníků Al Quoz Sprint (Gr. 1, 3+, 1 200 metrů, 1 000 000 $) byl podle očekávání nejrychleji na nohou český kůň roku 2023 Ponntos (A. Fresu), který na čele vydržel až zhruba do čtyř set metrů před cílem, pak byl polem pohlcen a postupně se propadl až na poslední dvanácté místo. Dostihu dominoval hongkongský California Spangle (B. Avdulla), jenž v roce 2022 dokázal v Hong Kong Mile porazit tamního hegemona Golden Sixtyho, a který si tentokrát o tři čtvrtiny délky dokázal poradit i s domácí favoritkou Star of Mystery (L. Dettori), třetí se stejným odstupem finišoval anglický Diligent Harry (R. Kingscote).