Velká Chuchle: Rex of Thunder pokořil Abhu

V neděli, za takřka letního počasí a před velmi početnou návštěvou odstartovala v pražské Chuchle Aréně letošní tuzemská dostihová sezóna. Úvodní dostihový den měl na programu celkem osm dostihů se dvěma vrcholy v podobě 97. ročníku sprinterského Gomba Handicapu, který se stal kořistí Konstantinem Kobzarevem připravovaného Hidden Colonyho (ž. Florian) a 66. ročníku Velké dubnové ceny, v jejíž dramatické koncovce se prosadil loňský vítěz Zlatého poháru Rex of Thunder (ž. Demo), když o délku porazil vítězku derby Abhu (ž. Lukášek). 

Chronologicky prvním z vrcholů úvodního dne letošní dostihové sezóny byl 97. ročník Gomba Handicapu (I. kat., 4+, 1 200 metrů, 150 000 Kč) nad nímž převzala patronát sázková společnost Tipsport, generální partner Joceky Clubu ČR. V dostihu se představilo deset koní, po startu byl rychle na nohou Capitano (ž. Laube) ze stáje Lokotrans, ale záhy do vedení přešel Holly Happy (ž. Foret), sledovaný obhájcem loňského triumfu Mormillem (ž. Havelková). Po vytočení do cílové roviny začal Holly Happy slábnout, na čele se objevil Mormill, záhy však přišel nástup Zdenem Koplíkem připravovaného Creatora (ž. Korečková) a zvnějšku akceleroval Hidden Colony (ž. Florian). Creator se na chvíli ocitl ve vedení, Hidden Colony se ale dostal před něj a těsné vedení uhájil až k cílovému mezníku. Hidden Colony zvítězil po boji o krk, Capitano ztrácel na Creatora dvě a čtvrt délky, čtvrtý s odstupem tří čtvrtin délky finišoval Little Lord (Kvízová) a tabuli se ztrátou dvou délek uzavřel Mormill.

Ve druhém z nedělních vrcholů 66. ročníku Velké dubnové ceny (I. kat., 4+, 1 800 metrů, 150 000 Kč) se sešla velice kvalitní konkurence na čele s vítězkou loňského ročníku Českého derby Abhou (ž. Lukášek), která letošní debut absolvovala koncem února v saúdskoarabském Rijádu. Před startovacími boxy chvíli zlobil loňský vítěz Zlatého poháru Rex of Thunder v sedle se svým trenérem Michalem Demem. Nejlepší start měla z boxu č. 1 loňská vítězka mostecké Velké podzimní ceny Willemine (ž. Laube), která se tak chopila diktování tempa a zavedla třináctičlenné pole až do cílové roviny. Zde se pole vyrovnalo a zhruba těsně před distancí se z něj oddělelila tříčlenná skupinka, kterou tvořili Rex of Thunder, Ignacius Reilly (ž. Foret) a zvnějšku Abha. Do čela po chvíli přešel Rex of Thunder, který si vytvořil náskok a zatímco Ignacius Reilly překračující hranici svého distančního optima již jen stagnoval, snažil se Tomáš Lukášek přimnět ke zrychlení i Abhu. Ta na pobídky svého jezdce záhy zareagovala a začala zkracovat odstup od vedoucího koně. Ten však svému jezdci po bičem bočil směrem k tribuně  a záhy se dostal přímo před akcelerující klisnu, aniž by jí poskytoval Dostihovým řádem garantovaný prostor. Tím souboj o vítězství de facto skončil, protože reprezentant stáje Drag Consulting Rex of Thunder takto zafixovaný náskok udržel až do cíle, druhá tedy s odstupem jedné délky finišovala Abha, Ignacius Reilly na třetím místě ztrácel tři a půl délky, další tři a čtvrt délky za ním na čtvrtém místě finišoval Norton (ž. Florian) a poslední dotaci s odstupem dvou a čtvrt délky získal Charpentier (ž. Chaloupka).

Zatímco hlavní dostihy byly doménou starších koní, hned tři dostihy z rámcového programu byly vyhrazeny tříletému ročníku. Úvodním dostihem byla Cena městské části Velká Chuchle (III. kat., 3 l., 1 600 metrů, 70 000 Kč) pro nestartovavší a mezi nimi se v poli šestnácti koní prosadila do derby hlášená Niamey, kterou vedla její trenérka Vendula Korečková. Cenu knihy „Dostihy o modrou stuhu“ (III. kat., 3 l., 1 400 metrů, 70 000 Kč) odvodil svěřenec trenéra Jiřího Brože Steppinstone v sedle s žákem Tomášem Romanem, ale na cílové čáře ho o nos chytla slovenská Snehurka, kterou Marián Štangel nasedlal pro Petru Zedkovou. V maiden Ceně Derby Clubu Prague (IV. kat., 3 l., 1 800 metrů, 50 000 Kč) roli favoritky potvrdila do derby hlášená svěřenka trenéra Václava Luky mladšího Eskadra Zero, v sedle s loňským šampionem amatérů Matyášem Lukou.

Zbývající část rámcového programu byla tvořena handicapy pro čtyřleté a starší. Nejvýznamnějším z nich byla dvojková Cena Unicredit Bank (II. kat., 4+, 1 600 metrů, 100 000 Kč), ve které o vítězství bojovali dva reprezentanti stáji s růžovými dresy, úspěšnější byl nakonec Biriatou (ž. Lukášek) pro stáj Statek Blata Český ráj připravovaný Ingrid Janáčkovou Koplíkovou, když po boji o krk porazil reprezentanta stáje Lokotrans Matella (ž. Laube). V těsném doběhu mílové Ceny PP Asset Management (III. kat., 4+, 1 600 metrů, 70 000 Kč) nakonec vítězství vybojoval Lubošem Urbánkem pro stáj Lokotrans připravovaný Shuryak (ž. Laube), když o krk porazil Ardluasu (Zedková), zatímco třetí Baby Summer (Neprašová) ztrácela hlavu. Závěrečným dostihem celého odpoledne byl vytrvalecký handicap pojmenovaný po posledním trojnásobném vítězi Gomba Handicapu Cena Master of Golda (IV. kat., 4+, 2 200 metrů, 50 000 Kč) se prosadila svěřenka Jany Manové Auenqueen vedená žokejem Milanem Zatloukalem.