Jak pejsek s kočičkou uvařili bumper...

Když pejsek s kočičkou ve  známé pohádce Josefa Čapka  vařili svůj prapodivný dort, těžko mohli tušit, čemu všemu se stane jejich počínání nechtěným vzorem.   V dnešní době  bohužel narazíte na projekty, které  jako by se inspirovaly počínáním této dvojice, na každém kroku.  A zřejmě i v dostizích.   Tak trochu jako  jejich dort  totiž vystupují pardubické „bumpery“, které vstupují  do života na pardubické dráze právě dnes…

Projekt rovinových dostihů pro budoucí překážkové koně je jistě sám o sobě chvályhodný, a vzory ze zahraničí ukazují, že  jistě i přínosný pro budoucí překážkáře, nedisponující rovinovou třídou. Myšlenka je ovšem jedna věc a její realizace druhá, a tak nakonec propozice “bumperů“ při jejich premiéře  na pardubické dráze měly podobný osud, jako různými „přílepky“ vylepšované zákony v naší poslanecké sněmovně. 

Pozitivní určitě je, že se bumpery nakonec konají.  Jiří Janda, který má v Pardubicích na starost dráhu, ale konstatuje: „Sám si teď nejsem jistý,  jestli se na ně hledí jako na překážkové dostihy bez překážek, nebo na roviny bez startovacích boxů, propozice a jejich úpravy vycházely nakonec poměrně divoce…“ Do příštích dostihů  tak možná bude  nejasné, zda dnešní vítězové vyhráli rovinový nebo překážkový dostih – a zda se jim případné vítězství bude počítat v rovinovém nebo překážkovém pořadí. 

Janda, který si po chladném, ale suchém týdnu přeje před kvalifikací  déšť,   by preferoval  klasifikaci překážkových dostihů bez překážek, jako je tomu třeba v Británii.  Další práci na propozicích bumperů bude jistě stimulovat i postoj některých trenérů, vždyť třeba Josef Váňa k bumperům říká: „V tuto chvíli mě přestaly zajímat, po zrušení jezdeckých úlev už jim tak jak jsou vypsané, nerozumím,“ přiznává ke skutečnosti, že jeho svěřenci na startech novinky chybí.  

Jezdecké úlevy jsou ale jen jeden z bodů, který je potřeba pro  „bumpery“  dořešit.   Na rozdíl od  produktu kuchařského umění pejska s kočičkou  má pardubická novinka tu výhodu, že na její finální podobě lze ještě dále zapracovat.  Možná i tak, že nakonec bude chutnat všem…