Ingrid Janáčková Koplíková: Aby všechno bylo připravené a fungovalo

Dostihy jezdí dvacátou sezónu a z toho tři roky se intenzivně věnuje také trénování.V sobotu 28. 5. 2022 si v Mostě připsala jubilejní sté vítězství kariéry v sedle Iliase, syna klisny Inés, s níž v roce 2015 vyhrála Slovenské Oaks. Maminka třináctileté Viktorky, dvouletého Mattea, Ingrid Janáčková Koplíková.

V Českém Derby jste měla celkem tři svěřence, přičemž jeden z nich – hřebec Stronger Together – sahal po vítězství...

Derby dopadlo dobře, ale mohlo být i lepší. Kdyby neměl kolizi s odpadajícím Zamicem, myslím, že mohl i vyhrát. Jeho stájová kolegyně Totally Gold byla špatně odježděná, jinak i ona mohla bojovat o slušné umístění.

Zatímco Stronger Together byl dohlášen do Slovenského derby a pravděpodobně zamíří i do českého St. Legeru, Totally Gold čeká české Oaks…

Hřebec umí zabojovat a jsem ráda, že se nám ho podařilo sehnat, protože v prodejkách se mi líbil už delší dobu. Klisna je také kvalitní, ale je „vyčůraná“ a v dostihu se tolik nevydá.

Jak probíhala jejich příprava na vrchol sezóny, když byli zakoupeni tzv. na poslední chvíli?

Měla jsem je před Derby tak krátkou dobu, že jsem je v podstatě jen udržovala. Oba šli jednu práci, Stronger Together poctivější a kobyla jen lehkou, protože měla v nohách těžký dostih. Po klasikách, kterých by se měli zúčastnit, si odpočinou, a pak bych je ráda vzala na dostihy do Cagnes-sur-Mer.

Jaký program čeká Secret Peeta, který České Derby v poctivém tempu odvodil a postaral se tak o druhý nejrychlejší čas historie dostihu?

Derby šel stylem start-cíl, protože jako tempař ani jinak jít nemůže. Upřímně? Bylo to na něj moc. Kdyby vyhrál v tomto tempu, tak by musel být o tři třídy lepší než zbytek pole. Je to poctivý kůň, ale takovou třídu nemá. Všechno má vydřené, stále ještě roste, nicméně každým dostihem jde nahoru. Teď bude odpočívat a uvidíme, jak rychle se z tak těžkého dostihu vzpamatuje. Pravděpodobně mu zkrátím distanci, což by mu mělo prospět.

V rámci derby-dne se pěkným výkonem prezentovala i další tříletá naděje Bartola…

Svým debutem nás potěšila. Je to kvalitní klisna, hlášená do Oaks, kde podle mého mínění, může udělat dobrý výsledek.

Jubilejní stý zásah kariéry jste zaznamenala v sedle Iliase. Kam dále zamíří líbivý hnědák stáje Hradec?

Ilias je pozdní, šikovný a jde s formou nahoru. Když bude zdravý, věřím, že se dokáže vyšplhat výš, i nějakou tu dvojku by si mohl vyhrát.

Od chvíle, co jste začala trénovat, jezdíte dostihy už jen sporadicky. Předpokládám tedy, že nejste zastánkyní toho, aby si trenér, jezdil své koně v dostizích sám…

Úplně ne, nemám to ráda.Myslím, že je dobré věnovat se jen jedné věci, a to na sto procent. Jsou samozřejmě majitelé, kteří si přejí abych jejich koně jezdila. Ano, může to být i výhoda, když je znám z práce, ale už si vybírám. A rozhodně nemám problém posadit žokeje muže, když vidím, že kůň potřebuje silnější ruku. Mým heslem je mít jen tolik, koní, abych vše stíhala v pohodě. Aby všechno bylo připravené a fungovalo. Nemám ráda stres, který vidím všude kolem sebe a myslím, že není nikdy dobré sedět na dvou židlích současně.