Chodúr: Cape Crown s Janáčkem prokázali, že patří ke špičce

 Barvy dostihové stáje Bormann u nás proslavil především předloňský vítěz Českého derby Opasan. Ten se nyní chystá na zítřejší start v listed – kategorii ve francouzském Vichy, na domácí scéně mu ale ve stejné stáji vyrostla velmi zdatná konkurence v Cape Crownovi.  Ten v neděli v Bratislavě opanoval tamní Zlatý pohár stylem, jakým se obvykle v Bratislavě dostihy nevyhrávají a potvrdil,  že Slováci mají spolu s Opasanem i dalšího velmi kvalitního vytrvalce. A trenér Jozef Chodúr navíc příjemné starosti, pokud jde o další plány…

„Potřebovali jsme si ho ještě jednou vyzkoušet, a ukázalo se, že druhé místo ve Velké ceně Slovenska nebyla náhoda,“ pochvaluje si Chodúr svého svěřence. „Musím přiznat, že jsem z něj od začátku měl dokonce lepší pocit, než z Opasana. Věřil jsem, že své kvality má, jenže o něj je jeden velký problém, a to je hlava.“

Právě proto sledovala bratislavská návštěva triumf jeho svěřence poté, co ještě ve dvou třetinách trati držel v dostihu poslední místo. A to je pozice, z níž se obvykle na specifické slovenské dráze nevyhrává. „On to tak ale musí mít,  musí cválat ne jenom někde vzadu, ale úplně poslední. Jakmile za sebou v dostihu cítí koně, je nervózní a ten výkon je potom docela jiný.  Přesvědčili jsme se o tom už minule ve Velké ceně Slovenska a dnes to celé jenom potvrdil. Patří ke špičce,“ vysvětloval trenér neortodoxní taktiku, která  jeho svěřence dovedla za asistence Václava Janáčka k triumfu.

Janáček v Bratislavě potvrdil velmi dobrou pohodu – v derby sice v posledních metrech podlehl s Darling in Pinkem skvěle načasovanému Gasparinimu, jinak ale pěti triumfy v průběhu odpoledne vyrovnal vlastní bratislavský rekord a potvrdil skvělou pohodu, právě v sedle Cape Crowna rozehrál i své jezdecké kvality v plném rozsahu. „Jestli Cape Crowna zkusíme někde jinde? Určitě ukázal, že svoje kvality má, a budeme jeho další plány zvažovat. Cestuje dobře, v tom problém nevidím.   Už dnes jsem ale měl obavy z širokého startovního pole, při tom jeho specifiku není jednoduché najít vhodný dostih,“ dodal Jozef Chodúr.

Před zítřejším startem Opasana ve Vichy se každopádně realizační tým naladil na optimistickou notu a on věří, že ani ve Francii jej nečekají špatné zprávy. „Mám z Opasana celkem dobrý pocit, Pokud  proběhne po cestě všechno tak,  jak má, mohlo by to ve Vichy být dobré,“ domnívá se Chodúr, který se ve Francii znovu setká i s Václavem Janáčkem.