Jan Demele: Pořád je to jen krásný sen

Jako žokej vyhrál 187 dostihů – v ČR např. klasické Oaks a Velkou cenu českého turfu s nezapomenutelnou Vapetou, Velkou květnovou cenu v sedle trojkorunového Tribal Instincta, dvakrát Velkou červnovou cenu (Cerberus, Victis), Cenu zimního favorita (opět Vapeta) i Cenu zimní královny (Irská Šipka), na Slovensku získal mj. dva klasické vavříny –Jarní cenu klisen v sedle Proud a St Leger s Shercanou. Dosáhl řady úspěchů, ale chybělo mezi nimi Derby. Až do neděle 17. července… Letošní slovenskou modrou stuhu totiž opanoval hnědák českého chovu Gasparini, kterého Jan Demele ve Slušovicích připravuje od jeho prvních dostihových krůčků.

V neděli jste v kurzu 20:1 ovládli Slovenské derby. Jaký je to pocit?

Euforie se zatím nedostavila, pořád je to jen krásný sen. Když jsem jezdil dostihy, říkal jsem své manželce, že každý žokej si nejvíc přeje vyhrát Derby. I já jsem ho moc chtěl vyhrát, což se mi nepovedlo. Ale že se mi to podaří jako trenérovi a ještě s českým odchovancem, kterého si vychovám odmalička, o tom se mi vůbec nikdy ani nesnilo.

Máte Gaspariniho od hříběte, prozraďte, je to šampion s nějakými zlozvyky nebo „obyčejný“ hodný koník, kterého si člověk ve stáji ani nevšimne?

Spíš to druhé. Ale Jarda Majrich, co u mě dřív pracoval a jezdil v tréninku jeho starší sestry – Galeonu a Galéru, od začátku říkal, že je úplně jinde než tyto dvě.

Ačkoliv v Českém Derby jste zůstali po čarou, Gasparini v rámci derby-dne ukořistil vítězství ve slušně obsazeném dostihu třetí kategorie…

Měli jsme dilema. Kdyby byl první náhradník v Derby, asi bychom ho pod čarou nechali, protože vždycky se může někdo na poslední chvíli zranit. Tím, že byl až třetím náhradníkem, otevřela se nám cesta pro jinou alternativu. Gasparini dostal šanci změřit síly se staršími koňmi a tím, že se mezi nimi prosadil, potvrdil, že je opravdu dobrý. A tak jsme vytvořili alternativní plán a dohlásili ho do Slovenského derby.

S jakými ambicemi?

Šli jsme tam s tím, že když budeme pátí, šestí, sedmí, tedy za peníze, aby se nám vrátily alespoň peníze za zápisné, budeme spokojení. Ačkoliv konkurence byla silná a na startu se sešlo hned několik koní, co byli v Českém Derby na předních místech, věřil jsem, že Gasparini má na to, aby proti nim běžel. Poprvé to zkusil na menší dráze, ale v Bratislavě se choval jako doma, všechno mu sedlo.

K vítězství jej dovedl Jiří Palík, žokejský matador, který měl před nedělí na svém kontě již pět Derby (tři česká a po jednom v Polsku a Rakousku).Byl vaší jezdeckou volbou od začátku?

S Jirkou jsme byli domluveni dlouho dopředu, kdyby se dostal na startku ČeskéhoDerby, jezdil by nám a ne Ariola Jiřímu Odcházelovi. Gaspariniho chtěl jezdit už vloni, protože z něj měl moc dobrý pocit. V prvním letošním startu v Mostě, kam jsme homuseli tak trochu z nouze přihlásit, aby měly starty nějakou kontinuálnost, ho jezdil bez biče a nešel vůbec špatně. Pak přišel Memoriál Dr. Frankenbergera, kde byl slušně třetí. O startu ve Velké červnové jsme po pravdě ani neuvažovali.

Do Českého Derby jste se nedostali. Mrzelo nebo mrzí vás to stále?

Mrzelo nás to do nedělních 18.30 hodin, teď už ne. Jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré. Také jsme mohli být v českém ekvivalentu osmí a do slovenského už bychom ho nedohlašovali. Myslím, že právě takto to mělo být, takto je to napsané osudem.

Jaký další program Gaspariniho čeká?

Rakouské derby jsme zatrhli hned, je na kratší distanci. Pokud bude zdravý, půjde český i slovenský St Leger, a pak si odpočine. Ať si pěkně zachlupatí jak medvěd, třeba (smích).

Pokud zůstane Gasparini zdravý, je možná na pořadu dne i otázka zahraničních startů…

Už po pražském vítězství v trojkovém handicapu jsme dostali nabídky z Itálie, že by tam mohl běhat listed, ale rozhodli jsme se jinak. Příští rok je ještě daleko a plánovat něco konkrétního by bylo příliš smělé.

V rámci českého derby-dne se překvapivě prosadil i další z vašich svěřenců Rex Of Thunder, který s žokejem Michalem Demem zdolal konkurenci v nabitém Zlatém poháru…

Rex Of Thunder a Gasparini jsou oba charakterní hřebci, kteří o sobě vědí, že jsou dobří a umí to na dráze prodat. Mrzí nás Velká cena Slovenska, do které Rex nenastoupil, protože si stojím za tím, co jsem řekl v jednom z předsezónních rozhovorů, čekám od něj velké věci. Moje představy naplnil ve Zlatém poháru a teď ho čeká v Karlových Varech Memoriál Josefa Dolejšího. Zda bude i nějaké zahraničí, je na dohodě s majitelem.

Vyhráli jste před třemi týdny Zlatý pohár v Praze a nyní i Slovenské derby. Budou nějaké oslavy, nebo už proběhly bezprostředně po triumfu v Bratislavě?

Ještě žádné nebyly, dojeli jsme domů až o půlnoci a dnes jsme byli celý den v práci. Oslavíme to, až budou mít všichni čas. 

foto: Petr Guth a Natálie Demelová