Jiří Chaloupka: Jezdit Araby? Je to trochu jiné, ale ne moc…

Už více než dvacet let patří ke špičce českých rovinových žokejů a posledních deset let se věnuje i tréninku koní. V neděli 31. července 2022 Jiří Chaloupka zaznamenal další zajímavý zásah kariéry, a to když premiérově triumfoval na varšavské dráze v sedle tříletého arabského plnokrevníka Štěpánky Myškové jménem Ocean Al Maury.

Jak došlo k vašemu angažmá ve Varšavě?

Náhodou. Honza Verner, který jezdí Myškovým pravidelně, měl závazky v Bratislavě a u Milana Zatloukala, který byl původně na startovní listině, hrozilo, že bude muset jezdit ve Francii pro Ingrid Janáčkovou Koplíkovou. Šanci jsem tedy dostal já.

O arabských koních se říká, že jsou v dostizích trochu jiní než angličtí plnokrevníci. Může to potvrdit, nebo spíš vyvrátit? 

Pracuje se s nimi jinak, kariéru začínají až ve třech letech a teprve jako čtyřletí běhají Derby. Co se týče ježdění, je to trochu jiné, ale ne moc.

Před měsícem vyhráli manželé Myškovi ve Varšavě prestižní UAE  President Cup Central European Arabian Derby prostřednictvím Zenhafa. Věřil jste tím pádem v úspěch Ocean Al Mauryho?

Věřil jsem v dobrý výsledek, právě už jen kvůli srovnání se Zenhafem, s nímž pracuje v tréninku. Když v rovině zabral, věděl jsem, že budeme už nejhůř druzí, ale ukázal skvělý konec a vyhrál. Podal moc dobrý výkon.

Do Varšavy na rozdíl od některých jiných českých žokejů – například Tomáše Lukáška, Jana Vernera a dalších – jezdíte jen příležitostně…

Párkrát už jsem tam jezdil, letos podruhé. A musím chválit. Areál je krásný, dráha korektní, je to tam super.

Super byl také výsledek, který si naposledy odvezl z Francie vámi připravovaný pětiletý ryzák Cote Jardin…

Udělal nám velkou radost. Po minulém výkonu, kdy jsme byli zklamaní, znovu ukázal, že má na to, aby slušný handicapový dostih vyhrál. Samozřejmě za předpokladu, že se všechno sejde, tak jak má (to znamená, když ho žokej schová za koně, tempo je rychlé a není úplně měkká půda, která mu nesvědčí).

Jaké jsou další plány populárního ryzáka stáje Cajdašrot, přezdívaného „Jarda“?

Naším cílem, pokud vyhraje podobný handicap jako běžel ve Vichy, je čtyřkilometrová Prix du Cadran(nejdelší kontinentální dostih kategorie Gr.1, konaný v pařížském Longchamp v rámci říjnového „Arc víkendu“ – pozn. red.), což nevidím jako nereálné, protože při současném handicapu bude mít v dostizích ještě nějaký čas dobrou váhu.

Objeví se v jeho sedle znovu Václav Janáček?

Pokud bude k dispozici, nabídneme mu tuto šanci, ale cíleně domluvení nejsme.Pravděpodobně to budeme řešit na poslední chvíli.

Zajímavou akvizicí majitele Josefa Zeithamera je také tříletý polobratr vítězky Českého Derby Blessed Kiss, jménem Blessed River. Kdy se objeví na dráze?

Na jaře ho trápily šimbajny a po startu v Mostě nám přišel bolavý. Dostal zdravotní pauzu na zotavení a připravovali jsme ho do trojkového dostihu na 1800 metrů v rámci derby-dne. Před dostihem se znovu ozvaly šimbajny, kvůli nimž jsme museli plány přehodnotit. Tento týden se vrací do plného tréninku, a pokud půjde vše, tak jak má, měl by letos vyběhnout – jednou na domácí dráze v Chuchli, a pak ve Francii. Samozřejmě za předpokladu, že ukáže slušnou výkonnost. Jeho optimum? Myslíme si, že jeho parketou budou dostihy kolem dvou tisíc metrů. Měl by být vytrvalý, nicméně o tom, že je ultravytrvalec jako Cote Jardin přesvědčený nejsem. Víc nám ukáže až nějaký dostih.

Krásným jménem a atraktivním vzhledem upoutává pozornost bělka Víla Zvonilka…

Začala později, jako dvouletá se obsedala až na podzim, v zimě se mi pak hodně líbila. Když jsme s ní začali na jaře víc pracovat, přišla krize. První start poznamenala kolize, ale v druhém už ukázala zlepšení. Po dostihu byla v pořádku a další start byl zase o něco lepší. Věřím, že má na to, aby dělala radost a naplnila naše očekávání. 

Dvouletý ročník u vás ve stáji reprezentuje Lord Wild, odchovanec z centrály Darhorse zakoupený Vojtěchem Martinem…

Je sice hodně narostlý, ale moc pěkně se hýbe. Pokud se nic nepřihodí, vidím to na jeden start na podzim v Chuchli, a pak se uvidí, co dál.

Nejmladší členkou vašeho tréninkového lotu je až v dubnu 2020 narozená Kerrsy…

Je to zajímavá kobyla, myslím, že i dost šikovná. Zatím to tak vypadá. Na dráze by se měla ukázat na podzim.

Ač na svém kontě máte hned dvě vítězství v Českém Derby (2012 Kadyny a 2014 Cheeky Chappie) a mnoho úspěchů z klasických dostihů, letos jste se musel spokojit se sledováním vrcholu sezónypouze v roli diváka na tribuně. Nepřišlo vám to líto?

Ani ne, už v předešlých letech se mi totiž několikrát stalo, že jsem si nesedl. V Červnové jsem si vybral špatně, ale když jsem koukal na koně, které jsem mohl potenciálně jezdit, stejně vepředu nebyli. Jinak Derby bylo pěkné, užil jsem si ho a jezdit jsem v rámcovém programu byl také zážitek, ostatně jako každý rok. Samozřejmě rád bych měl v Derby zase svého svěřence, to by bylo něco jiného…

Již tuto neděli 7. 8. 2022 nás čeká další klasický dostih, a to „derby pro klisny“ Oaks, kde jste měl jezdit Witch...

Witch mě v minulém vystoupení mile překvapila a byl jsem hodně zvědavý, co předvede. Myslím, že mohla být někde vepředu a je tedy škoda, že neběhá. Kdo vyhraje? Těžko říct, myslím, že Lokotrans má skvěle nachystáno. Mou favoritkou je Jacinthe, jež šla na druhý start moc dobře a má ještě potenciál se zlepšit.

I přes jezdecké a trenérské povinnosti si dopřejete letní dovolenou. Kde to bude letos?

V neděli, poté co odjezdím Oaks, vyrážím s rodinou do Jeseníků. Jede nás celá parta, takže to bude příjemné a zároveň odpočinkové pro děti i pro nás dospělé. 

foto: Pavla Pechmanová a archiv Jiřího Chaloupky