P. Vítek: Návrat Chicname de Cotte do špičky? Pomohlo počasí

Od třetího místa ve Velké pardubické roku 2019  se Chicname de Cotte nejlépe zviditelnil minulou sobotu, když v pozici outsidera  prohnal vítěze kvalifikace Playera. Svěřenec Pavla Vítka pod vedením Ludovica Solignaca naznačil, že do starého železa s ním určitě nelze počítat, a ve Velké pardubické má i letos své místo.

Po aktivním průběhu vzdoroval úspěšně šancovějším soupeřům i v cílové rovině  a trenér Pavel Vítek po doběhu konstatoval: „On je to takový traktor, když se zapne, tak jede. A je mu celkem  jedno, jak dlouhý  ten dostih je. Pro něj  to je naopak čím delší, tím lepší. Kdyby  to dnes bylo o kus delší,  jsem si jistý, že by s ním měl Player hodně práce.“

Nic vypustit v závěru ale nedovolil Chicname de Cotte Playerovi ani na kratší kvalifikační trati v dostihu, který mu nezvykle zachutnal. „pomohlo nám to počasí,“ přiznal Vítek. „Kdyby zůstalo takové,  jako bylo celý týden, bylo by to pro něj neštěstí a  určitě by si ten dostih nijak neužil.  Po startce jsme byli stále připravení i na tom, že bychom ho škrtli, kdyby měly být ty podmínky nějaký problém. Ale jak napršelo, dostal se do podmínek, jaké mu chutnají.  A byl z něj docela jiný kůň.“

Chicname de Cotte je polokrevníkem, jehož dostihové počiny odkazují částečně i na výbornou Orphee des Blins. „Tito koně jsou chovaní právě pro krosy,  ve Francii  je to hodně populární disciplína, a tak tam na ni mají speciální koně. Od toho se odvíjí jeho  projev v dostihu a to, že si na překážkách dovede  poradit,“ říká Pavel Vítek na adresu svého desetiletého svěřence, který se opět posunul do okruhu koní, s nimiž je ve Velké nutno počítat.

A protože úspěšná sestava se obvykle nemění, má trenér zájem i na tom, aby koně ve Velké letos jezdil  Francouz Solignac. „Proč to měnit, jestli bude šance. Rozumí si s koněm, a  taky už poznal zdejší dráhu a dokáže si tu poradit. Ve Francii mají desítky překážkových drah a jezdci jsou zvyklé se tam přizpůsobit,  umí si poradit a to je pro ně veliká výhoda,“ dodává znalec francouzských poměrů, který by i v letošní Velké měl mít zastoupení.

Galerii z pardubického vrcholu najdete ZDE