Váňa ml.: Francouzi si hodně přejí Gran Premio vyhrát

Na startu nedělní 83. Gran Premio v Meranu se sejde v Itálii jinak nevídaná sešlost francouzských účastníků, kterým bude čelit mimo jiné také pětice svěřenců Josefa Váni mladšího v čele s L´Estranem, který se pokusí o ojedinělé čtvrté vítězství na největších italských překážkách v sérii.  Jak jeho ambice a možnosti svých ostatních svěřenců vidí trenér Josef Váňa mladší, který se dnes do Merana na největší mítink sezony vydal?

„Francouzi si asi hodně nepřejí, abychom tam s L´Estranem vyhrálo počtvrté, posílají tam vážně kvalitní sestavu, proti které to nebude jednoduché. Ale samozřejmě si přejeme, aby se jeden z těch našich pěti koní na startu  vracel domů jako vítěz,“ říká Josef Váňa na konto největší italské překážkové události letošní sezóny.

„Francouzi to ale letos vzali hodně vážně, určitě takový Guillame Macaire nehodlá jezdit do Itálie na dostihy proto, aby se zúčastnil, jde mu o vítězství, a ostatním taky.  Macaire posílá dva koně, kteří by měli být hodně kvalitní,  a je tam i kůň od trenéra Chotarda, který už má s Meranem zkušenosti a určitě je taky hodně kvalitní,“ říká Josef Váňa na adresu francouzských soupeřů z nichž poslední jmenovaný je v částečném majetku Váňova  výhradního majitele Josefa  Aichnera.

„Jestli soupeřům přizpůsobíme taktiku? Určitě něco vymyšleného máme, ale jak a jestli bude proti Francouzům platná, to uvidíme až v neděli,“ říká Váňa, který v Meranu čeká kvalitně nachystanou dráhu a který se samozřejmě bude muset srovnat i s tuzemskou konkurencí a dalšími českými soupeři.

A jak pro kvintet svých svěřenců vybíral jezdce? „Čekali jsme, jestli a jak se zotaví Pepča Bartoš, a nakonec jsme se dohodli, že pojede v sobotu jeden dostih a v neděli jen Gran Premio, aby byl pro L´Estrana  v pořádku nachystaný. Všechny dostihy jsou v Meranu náročné a my potřebujeme, aby byl na největší dostih po návratu v optimální kondici.  Pro Pavla Složila jsme celou sezónu tak nějak rychtovali Gangstera de Coddes a Piton den Nieges si minule velmi dobře porozuměl s Honzou Kratochvílem, takže i tady to byla snadná volba,“ vysvětluje Váňa a dodává , že i Notti Magiche a Ondřej Velek už představují osvědčené spojení, a tak Il Superstite tak „zbyl“ na Itala Volpeho.

Mladší z trenérů Váňů ovšem v posledních dnech nevířil hladinu českého turfu jen v souvislosti s Meranem, dvojice jeho svěřenců figuruje také na přihláškách do Velké pardubické. Jak vidí Váňa tento potenciální start? „Oba jdou na start zítra v Meranu, a všechno se bude odvíjet od toho, jak budou vypadat  po tom dostihu,“ upozorňuje. „Jestli se s ním dobře popasují a zregenerují podle představ, pak bych je do Velké pardubické určitě dal.  Jistě, na jejím startu je dost koní, kteří to v Pardubicích znají, ale  někteří hodně kvalitní soupeři chybí a tak si myslím, že boj o umístění je tam celkem otevřený.  Jestli budou koně v pohodě, jsme s panem Aichnerem rozhodnutí to zkusit.“