Kratochvíl z motolské nemocnice: Čeká nás otevřená Velká

Žokej Jan Kratochvíl už má na kontě i vítězství v nejslavnějším českém dostihu. Jeho statečný boj v sedle No Time To Lose v pardubických „bahenních lázních“  je do historické knihy dostihu zapsán zlatým písmem. Letos ale další  podobný zápis zcela jistě nevytvoří, 132.ročník dostihu totiž bude muset sledovat z nemocnice v pražském Motole.

„Po pádu v Meranu jsem podstoupil operaci v nemocnici v Bolzanu, nedopadla ale úplně optimálně,“ vrací se k příčině své letošní  absence v Pardubicích.   „Honza Faltejsek mi domluvil vyšetření v Praze v Motole a tady jsme se dohodli, že půjdu na reoperaci. Mám zlomený sedmý i pátý obratel, mělo by to ale být operovatelné a jestli se všechno bude hojit jak má, čekají mě tak dva tři měsíce mimo. Pak bych se po dohodě s lékaři snad mohl vrátit,“ naznačuje Jan Kratochvíl vzdálenější budoucnost. V té nejbližší jej ale čeká operace a po ní bezprostřední rehabilitace. Momentálně má uzavřena předoperační vyšetření a zákrok jej tedy čeká v nejbližších dnech. 

I když ale nebude přímým účastníkem Velké a nemůže ji strávit ani na pardubickém závodišti, startovní pole letošní edice má dobře načteno. Letošní ročník vnímá jako otevřenou záležitost, kde může prakticky polovina startovního pole uspět, aniž by se to dalo považovat za nějaké velké překvapení.

„Je to hodně otevřené, koní, kteří můžou vyhrát, je na startu skoro polovina. Přece jenom je ale favoritem Talent, a řekl bych, že asi oprávněně.  Vyhrál letos kvalifikaci,  možná mu bude chybět ten jeden dostih ze září, ale co  jsem tak slyšel a četl, dělají maximum v tréninku proto aby ten start nějak nahradili,“ shrnuje Jan Kratochvíl vyhlídky koně, jehož z třiatřiceti dostihových startů vedl jen jednou, v roce 2016 k čtvrtému místu v Karlových Varech.

„Další šancí určitě je Player, to je stálice na našich krosech. Určitě s Marcelem bude  dobře nachystaný, aby ukázal svou kvalitu,“  míní Kratochvíl na konto koně, kterého v drtivé většině předchozích startů vedl právě Marcel Novák, jenž letos prozatím míří za ziskem překážkového šampionátu mezi jezdci.

„Tři koně má na startu pan Popelka, a ten je vyhlášený tím, že koně na vrcholy umí připravit. Určitě na tom nebudou špatně ani tentokrát,“ říká Kratochvíl,  který v minulosti z trojice Stretton,  Lombargini a Imphal měl čest ve dvou startech jen s posledním jmenovaným.

„No Time To Lose, to je kůň, u kterého bude záležet hodně na podmínkách,“ říká na konto veterána, který mu zajistil dosud největší tuzemské vítězství dosavadní kariéry. „Kdyby měl v neděli pod nohama půdu, která mu vyhovuje, určitě  by to po trávě uměl seběhnout a všichni by si na něj museli dát pozor.“

Speciální pozornost věnuje Jan Kratochvíl také Brunch Royalovi, jenž  je pro mnoho  znalců pravým černým koně startovní listiny. „Startoval před dvěma týdny v Meranu, ale měl by být v pořádku. Ve Francii umí rovnocenně běhat s hodně dobrými koňmi problémem pro něj nebude ani distance.  Uvidíme, jak moc mu budou ale chybět zkušenosti z Pardubic.“

Speciálním koněm pro Jana Kratochvíla je samozřejmě na startu Mr Spex,  s nímž loni skončili na třetím místě, letos ale musel nuceně místo v sedle přenechat Lukáši Matuskému. „Mr Spex už si Velkou vyzkoušel, ví, do čeho jde a skokansky je na tom dobře. Byl bych samozřejmě moc rád, kdyby ve Velké zúročil ten dojem, který na mě letos dělal vlastně celý rok, když jsem se na něj dostal v tréninku,“ přeje si  Jan Kratochvíl, který v souvislosti s dostihem přeje všem účastníkům šťastný průběh. „A po něm ať vyhraje ten nejlepší,“ dodává.