Jan Odložil: Byl to famózní víkend

S ježděním začínal před čtrnácti lety jako amatér a během této doby se vypracoval až do absolutní špičky českých překážkových jezdců (v šampionátu třikrát třetí – 2018, 2019 a 2021). Na neděli 9. října třicetiletý rodák ze Šumperska asi jen tak nezapomene. Jeho hattrick v rámci gala programu Velké pardubické s Makovou Panenkoua následně s polobratry Greek Dessertem a Gatsbym, kteří oba shodně vyhráli pošesté za sebou, nadchl „plný pardubický dům“…

Se sobotním triumfem na Fort Medocovi jste o víkendu Velké vyhrál celkem čtyři dostihy nejvyšší kategorie – které z těchto vítězství bylo z vašeho pohledu nejpřekvapivější, a které nejnáročnější?

Nejpřekvapivější bylo určitě vítězství s Makovou Panenkou trenérky Evy Petříkové, přestože byla druhou sázkovou šancí. V cíli klisna ukázala bojovnost i chuť vítězit. Zároveň to bylo také nejnáročnější, a to v tom slova smyslu, že průběh dostihu nebyl podle našich představ.

Kterého vítězství si nejvíce ceníte?

Nevypíchnul bych žádné, radost jsem měl velkou ze všech, šlo přece jen o vrcholy tuzemské překážkové sezóny.

Ve Zlaté sponě tříletých jste jezdil dosud neporaženého Fort Medoca – je to ideální kůň do Pardubic nebo by mohl uspět i v zahraničí?

Toto je spíše otázka na trenéra Pavla Tůmu. Já za sebe mohu říct, že je to mladý kůň, který se se skoky teprve seznamuje, nicméně mám z něj skvělý pocit.

Cenu Laty Brandisové jste ovládl s Makovou Panenkou. Kam až výkonnostně může populární klisna, mající početný fanklub, podle vás dosáhnout?

Vítězstvím v tomto dostihu ukázala, že výkonnost má dobrou a je schopnou krosařkou. Myslím si, že to časem, pokud vydrží zdravá, dotáhne i výš.

Další dva jedničkové dostihy jste vyhrál v sedle synů vítězky Ceny prezidenta republiky Greek Wedding Greek Desserta a Gatsbyho. Jsou si v něčem podobní, co se týče například způsobu ježdění či projevu v dostihu?

Oba jsou to nadaní skokani, to bez pochyb. Jsou to pohodáři, které nic nerozhodí. Fungují, jak mají, jedou tzv. na myšlenku a skvěle se tedy s nimi spolupracuje. Greek Dessert oproti Gatsbymu stále dozrává a roste z něj výborný kůň.

Do Velké pardubické jste si vybral Lombarginiho od trenéra Popelky, s nímž jste dokončil na šestém místě. Jak jste si užil samotnou Velkou, znovu s plnou palbou diváků?

S panem Popelkou jsme se na Lombarginiho domlouvali už vloni, kdy to bohužel nevyšlo. Velkou jsem si užil na maximum. Byl to famózní víkend, na který jsem se těšil, jezdil jsem výborné koně, počasí vyšlo parádně, publikum bylo úžasné… Takový dvouden jsem ještě nikdy nezažil. Rád bych poděkoval trenérům a majitelům za koně, které mi svěřili, a jež byli skvěle připraveni.

Aktuálně vám patří třetí příčka v překážkovém šampionátu. Vzhledem k tomu, jak je letos vyrovnaný (první čtyři jezdci mají po 11 triumfech a pořadí se určuje podle počtu druhých míst), pokusíte se ještě atakovat i pozici nejvyšší?

Ještě nás čekají nějaké dostihy, tak uvidíme, jak se bude dařit…