Lukáš Charvát: Do každého dostihu dávám vše

Kdyby se v dostihovém sportu uděloval titul skokana roku, patřil by zřejmě k nejžhavějším kandidátům. Lukáš Charvát, původně amatérský jezdec působící ve stáji DAR manželů Kopeckých a od letošní sezóny jednička ve stájích trenéra Konstantina Kobzareva, vyhrál za sedm měsíců už jedenáct dostihů a aktuálně okupuje osmou příčku v šampionátu rovinových jezdců. Jak se cítí po návratu do Krabčic a co mu brzy změní život?

V letošní sezóně jste již získal více vítězství než za celou dosavadní kariéru. Prozraďte, v čem tkví tajemství vašeho úspěchu?

Víte, že ani nevím? (smích) Snažím se držet maximálně ve formě, a to jak fyzické, tak i psychické. Do každého dostihu jdu s velkým odhodláním a vydám ze sebe naprosto vše. A ono to funguje…

S koňmi trenéra Konstantina Kobzareva jste nedávno přesídlil do Krabčic, tedy působiště, kde jste začínal. Jaké je to „vrátit se na místo činu“? Má to své výhody?

Jsem rád, že jsme se mohli vrátit do Krabčic, je to jako když se člověk vrací domů. Výhody to má nesporné – všichni to tu známe, víme co a jak dělat a čeho se vyvarovat. Současné podmínky jsou sice trochu na hraně, ale pan Dvořák se snaží dát vše dohromady. Takže se stále upravuje a upravuje, a i když to jde velmi pomalu, věřím v lepší zítřky.

Na vašem kontě po sobotní výhře v Mostě s tříletým hnědákem Vienna Calling přibyla už jedenáctá čárka. Kterého letošní triumfu si nejvíc vážíte a který vám osobně udělal největší radost?

Upřímně? Vážím si každého vítězství, protože každé mě někam posune. Asi nejvíc pro mě znamená vítězství s běloušem Politicum v Memoriálu Jaroslava Maška. I když na mě trenér netlačil, viděl jsem, jak je nervózní, jestli neudělal chybu, když mě na něj posadil. O to víc jsem se snažil svou úlohu zvládnout a vidíte, podařilo se. Hned za tímto vítězstvím mám pak triumf s Caucasianem ve dvojkovém dostihu v Praze.

Stále více vás obsazují už i jiní trenéři, jste za tento zájem rád? A co je podle vás vaší největší devízou?

Ano, začíná mi volat více a více trenérů a moc si toho vážím. Myslím, že mojí největší předností je, že se vždy na 100 % snažím dodržet ordre a vyhovět koni. A samozřejmě do každého dostihu dát vše. Už to, že jsem se dostal do top desítky rovinových jezdců, je pro mě velké vítězství.

Tuzemský rovinový šampionát je letos nebývale vyrovnaný. Koho vy osobně tipujete na vítězství a komu byste titul přál?

Vítězství bych přál, asi jako většina mužů, Milanovi Zatloukalovi. Je to kamarád, který mi hodně pomohl, a vždycky, když jsem potřeboval, mi poradil. Po víkendu to ale spíš vypadá, že to bude souboj mezi děvčaty, Jiřkou a Vendy.

S přítelkyní Lenkou čekáte již brzy přírůstek do rodiny, jak se na něj připravujete, těšíte? 

Zatím jsme se moc nepřipravovali, spíš jsme jen plánovali a vybírali věci, které se nám líbily. Čekali jsme na to, až budeme znát pohlaví a teď když víme, že to bude holčička, jsou už přípravy v plném proudu. Těšíme se opravdu moc. Pro mě je to splněný sen, protože podle původních prognóz, jsem děti nikdy mít neměl. To, že už brzy nás bude pět (moje partnerka má již dvě děti, které beru za své) a že je miminko zdravé, považuji za zázrak.

Na konci každé sezóny jsou v hledáčku turfmanů především dvouletí, budoucí hvězdy klasického ročníku. I vy máte ve svém aktuálním působišti tři, kteří by mohli příští rok míchat kartami v dostizích nejvyšších kategorie. Jak je z pohledu pracovního jezdce a ošetřovatele vidíte?

Hidden Colony je ještě přestavěný a dost zelený, nicméně myslím, že to bude velká třída. Svými výsledky nás všechny potěšil. Ballantines debutovala v Mostě, kde podle mě předvedla super výkon. Poslední Calistgitullka bude běhat až příští rok a věřím, že i ona, stejně jako oba zmínění, bude dobrá. Je to takový můj tajný tip na překvapení. Všichni tři naši vypadají dobře, zima jim určitě pomůže a příští rok můžeme mít hodně silný tříletý ročník.

Před sebou máme už jen šest dostihových dnů, jaké jsou vaše plány na zimu?

Rád bych si odpočinul a soustředil se na rodinu. Žádný zahraniční výjezd neplánuji, zůstávám ve stáji u trenéra Kobzareva a rád bych i nadále spolupracoval s majitelem Josefem Sallerem mladším.