Ženy známých mužů – Kateřina Matysík

Je prototypem dokonalé ženy – krásná, chytrá, úspěšná. Navenek křehká a uvnitř pořádný bojovník, což ostatně dokazují i její výsledky v závodech horských kol. Ptáte se, kdo učaroval dámě, s nezdolnou energií, přirozeným půvabem a nakažlivým úsměvem, který ji neopouští ani v nejvypjatějších momentech?

Vaším manželem je už čtyři roky legendární překážkový žokej a trojnásobný vítěz Velké pardubické Zdeněk Matysík. Kdy a kde jste se poznali?

Bylo to v roce 2011, kdy jsem začínala jako prodejce krmení pro koně. Krmení jsem sice moc neudala, zato jsem dostala práci a nějaký čas jsem do Zdeňkovi stáje brigádně dojížděla.

Byla to láska na první pohled, jak známe z hollywoodských filmů?

Rozhodně ne! Dohromady jsme se dali až o tři roky později, v roce 2014. Do té doby jsme se sice občas vídali, nicméně jen čistě pracovně.Jedno propojení z minulosti tu ale přece jen je – jako malá holka jsem jezdila dostihy poníků – v černém dresu s puntíky. Pony, kterého jsem měla k dispozici, se jmenoval Marshall a pocházel z chovu Metoděje Matysíka, Zdeňkova tatínka.

Váš manžel byl vždy velká osobnost, jakou vlastnost na něm nejvíce obdivujete?

Je stále svůj a ví, co chce. Vždycky a za všech okolností.

Je něco čím vás dokáže zaručeně naštvat?

Jeho perfekcionalismus. Svým způsobem to obdivuji, ale zároveň mě ta posedlost dokonalostí někdy pěkně vytáčí.

Máte podobnou povahu nebo jste protiklady, co se přitahují?

Jak v čem - oba jsme cílevědomí a vytrvalí, když něco chceme, jdeme si za svým a jsme ochotni tomu obětovat maximum. Já jsem věčný chaotik, všude chodím pozdě a často spoléhám na to, že se všechno "nějak" udělá. Zdenda má rád řád a vše naplánované do posledního detailu. A skvěle nám to klape! Poznala jsem, jaké to je jít s klidem spát, když mám vše připraveno a on si zas zvyknul, že se občas dělají věci "na punkáče".

Máte podobný nebo stejný vkus na hudbu, filmy, knihy?

Asi pětkrát jsme byli v kině na Bohemian Rhapsody, takže na hudbě se celkem shodneme. Co se týče filmů, tam máme úplně jiný vkus. A knihy? Čtu jen já a pak Zdendovi o tom pořád "krákám".

Jak nejraději společně trávíte čas?

Veškerý volný čas věnujeme mému závodění a věcem okolo. Oba nás to nesmírně baví a naplňuje – takže na kole.

Jaký je Zdeněk partner a jaký tatínek?

S mým synem Šimonem, kterému je deset, mají odjakživa dohodu, že budou nejlepší kamarádi. A takového nejlepšího přítele bych přála každému!

Oba vás baví adrenalin a sport, hecujete se, podporujete a radíte si? Připravujete se společně na závody?

Zdeněk připravuje mě, je mým trenérem. Při tréninku jde partnerství stranou a občas je to složité. Někdy na něj nadávám a pak dodám, ať si to nebere osobně. On, jako manžel by mi nejraději řekl, ať se na trénink vykašlu a netrápím se. Jako trenér si to však nechává pro sebe. Dělá všechno pro to, abych si i já mohla plnit svoje sny a toho si nesmírně vážím.

Jak vypadá podle vás ideální dovolená nebo relax?

Rádi dovolenou propojujeme s cyklistkou, třeba v Novém Městě na Moravě. A prodloužený víkend jen tak u moře je taky fajn.

Vypadá to, že se ideálně doplňujete, kdo má u vás doma poslední slovo?

Sice nesouhlasím, ale prý já.

Čemu se spolu nejčastěji smějete?

Oba jsme dost sarkastičtí, a tak se často smějeme sami sobě.

Jak byste popsala vaše manželství jednou větou?

Jsme spolu téměř 24/7 - v práci i volném čase. Takže #milujemeseaseremese.

A v tomto duchu budete asi pokračovat i po novém roce, kdy chcete začít podnikat v jiném oboru než doposud...

Donedávna jsme byli výhradním dovozcem krmiv Spillers pro Česko a Slovensko. Podnikání jsme prodali a v současné době zařizujeme cykloprodejnu v Šumperku, kterou bychom rádi otevřeli v příštím roce. 

foto: archiv Kateřiny Matysík