Seménka: S Janáčkem bychom rádi spolupracovali častěji

Zatímco v loňském roce se na loučení s dostihovým provozem v Praze dostavil sám Bajuržan Murzabajev, letos nabídne odpoledne při pražském Zimním favoritu v akci jeho předchůdce v pozici českého šampiona, Václava Janáčka. Ten s převahou pěti úspěchů vede aktuální španělský šampionát a v do Prahy tentokrát přijede na pozvání trenéra Zdeňka Seménky.

„Máme zájem o  navázání stálejší spolupráce,“ říká trenér, který v mnoha ohledech prožil letos průlomovou sezónu.  „S některými koňmi bychom rádi častěji jezdili do Francie a byli bychom rádi, kdybychom se s Janáčkem domluvili na častějším ježdění i tam,“ říká Zdeněk Seménka. Mezi potenciální účastníky francouzských dostihů patří i dvojice, kterou v největších pražských dostizích Janáček pojede. „Tentokrát to s nimi ve Francii nevyšlo, ale právě oni dva patří mezi koně, kteří by se do ciziny podívat měli.“

Pražský zimní favorit letos nabízí široké startovní pole, v němž Seménkův svěřenec Granit nepatří k sázkovým favoritům. „U dvouletých se samozřejmě těžko něco předpovídá, ale je to  zajímavý dvojkový dostih s jedničkovými účastníky na startu. Určitě v něm startují koně, s kterými si myslí na příští ročník derby, a to je cíl taky pro toho našeho,“ říká Seménka na konto pražského zimního favorita. „Je to ještě trochu děcko, a když by se v tom dostihu umístil a zvedl si handicap, byl bych za to rád. Bude to ale těžké,  potká řadu slušných koní. A u dvouletých jsou někdy majitelé netrpěliví, zatímco já věřím, že když se na koně nespěchá, určitě to jednou vrátí…“

Pokud jde o tříletého Like Magic, toho by trenér v Memoriálu Josefa Šacha rád viděl v boji o nejvyšší pozice. „Podle toho, jak chodí v práci, by měl být vepředu. Doufám, že by se měl zapojit do boje o vítězství,“ dodává před posledním pražským mítinkem.

Sezónu ale s koncem českých dostihů ještě zakončovat nehodlá. „Určitě se budeme chystat na další dostihy na překážky do Trevisa a pak také do Pisy. Se zimními výjezdy do Itálie počítám pro koně, co třeba v létě pro zranění neběhali, a pokud počasí dovolí, rádi bychom je chystali celou zimu.  Prozatím   se chystají i koně na roviny, tam ale bude záležet na počasí ještě víc. Jakmile to zamrzne, nemůžeme chodit rychlé práce a nachystat se do dostihů,“ doplňuje  na konto nejbližších plánů.