Janáčková Koplíková: Po úspěších z Francie zamíří do Dubaje

Dvě vítězství tříletých svěřenců Ingrid Janáčkové  Koplíkové ve Francii v posledních dnech  potvrdily silný podzim  reprezentantů této české  tréninkové centrály. Účastníci letošních pražských klasických dostihů potvrdili ve Francii své kvality a zároveň oprávněnost ambicí na zimní starty na elitních světových mítincích…

„Samozřejmě, z obou máme velkou radost,“  konstatuje na konto čerstvých úspěchů trenérka. „Josephino  měl náročnou dvouletou sezónu a tak dostal čas, aby se dal dohromady a vrátili jsme se s ním do dostihů na podzim. První start měl v jednodušším dostihu na rozfouknutí, další dva dostihy mu už pak ale vyšly dokonale,“ říká na konto dvou vítězství v Chantilly, která jejímu svěřenci přinesla na výhrách více než milion korun. 

Josephino tak ve Francii potvrdil formu naznačovanou už ve dvouleté sezóně, a po neúspěchu v české Velké jarní ceně se znovu v rámci ročníkových srovnání posunul.  První vítězství pod  vedením trenérky si zapsal také druhý kůň Českého derby Stronger Together, který na jeden vítězný start musel absolvovat hned dvě cesty do Nancy. „Našli jsme mu tam lehčí dostih, kde nebyla taková konkurence,  ale když jsme tam poprvé přijeli, nakonec se neběhalo kvůli mlze.  Do opakování se přihlásilo navíc několik dalších koní a uvažovali jsme, zda se tam znovu vydat, ale  nakonec to všechno zvládl. Trochu jsem měla obavy z kratší distance, ale dokázal se s tím poprat,“ vysvětluje Janáčková Koplíková na konto koně, který  musel v létě projít svým detoxem, nyní je ale zřejmě opět v kvalitní formě.

Francouzskou výkonnost by trenérka ráda s některými svěřenci ověřila v průběhu české zimní přestávky také na tradičním dostihovém festivalu v Dubaji. „Rádi bychom se tam podívali možná až s pěti koňmi, zatím je to ale ve stádiu příprav a organizace. Pro Dubaj vypadají jako jistí Josephino a Help, Stronger Together by měl alternativu také v Saúdské Arábii, a uvidíme, jestli se tam povede ještě někoho donominovat na základě běhán ve Francii,“ říká trenérka s tím, že zájem má  rovněž o dostihy v Cagnes-sur-mer a v době tuzemského zimního spánku ji teda čeká velká práce.

Do Spojených arabských emirátů by její svěřenci mohli odletět z Frankfurtu na konci letošního roku, konkrétní jmenný doprovod bude stanoven až po doladění podrobností o počtu a jménech cestujících koní. Zdá se ale, že po dlouhé době bude nad závodištěm Meydan opět vlát česká vlajka.