Janáčková Koplíková: Z české zimy do Dubaje i Rijádu

Svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové Josephino se už příští týden vydá z české zimy do Dubaje.  Jeho cílem bude připojit se k široké světové sestavě koní, na které čeká start v rámci tamního dostihového karnevalu. A pokud možno se také pokusit dubajský festival ozdobit českou stopou. 

„Cestujeme příští týden, na cestu do Francie se dáme sedmadvacátého a dva dny před silvestrem koně poletí z pařížského letiště do Dubaji,“ upřesňuje Ingrid Janáčková Koplíková s tím, že v Dubaji na koně bude čekat její přítel, který o něj bude ve Spojených arabských emirátech pečovat.

„V posledních týdnech se v našich podmínkách s koňmi mo pracovat nedalo, takže v Dubaji určitě nebudeme se starty nijak spěchat,“ říká trenérka k plánům na samotném dubajském karnevalu. „Kůň se musí napřed aklimatizovat a něco napracovat, pak teprve můžeme uvažovat o startech,  určitě s ním nechceme nikam spěchat.“

Cílem pro Josephina by měly být v Dubaji tamní handicapy. „Moc by mě těšilo, kdyby se nám povedlo v nějakém z nich uspět.  Vyhrál tam handicap, to by byl veliký úspěch nejenom pro nás, ale i pro celé české dostihy,“ soudí Ingrid Janáčková Koplíková a dodává, že po programu největšího dubajského odpoledne při Dubai World Cupu prozatím ani nepošilhávají. „Aby se tam dostal, to by se musel v Dubaji hodně dobře ukázat, jinak tam není moc šancí.  Proto si stavíme cíle v handicapech. I tam to bude určitě hodně náročné,“ říká.

Pokud jde o jezdecké obsazení, menší stáje je v Dubaji obvykle řeší až na místě a čeští vyslanci nebudou výjimkou. „Předběžně jsme mluvili s Mickaelem  Barzalonou, jezdil by ho, pokud by v dostihu neměl povinnosti ze své stále, ale v Dubaji je většina jezdců hodně kvalitních, takže by neměl být problém se tam domluvit,“ míní trenérka, která plánuje s dalšími svými svěřenci  v lednu přesun do Cagnes-sur-mer.

„V posledních dnech jsme trochu zvolnili, ale v lednu bychom rádi ve Francii navázali a natrénovali něco v dobrých podmínkách.  Do Francie pojede i Stronger Together, kterého bychom rádi nominovali na mezinárodní dostih v Rijádu, který loni běhala Zariyannka,“ dodává trenérka k nejbližším ambiciózních plánům.