Bartoš: Mauricius v Pise neměl velký problém

Třetí ze svých čtyř vítězství v tréninku Josefa Váni mladšího vybojoval bělouš Mauricius na dráze v Pise, a zdá se, že tamní zimní podmínky jsou jeho skutečnou doménou. Letos v sedle  vyměnil Josef Bartoš Pavla Složila, Mauricius si ale s přehledem připsal v Pise další grupový úspěch.  A jak Bartoš konstatuje,  nešlo tentokrát o zvlášť náročnou misi.

„Je fakt, že Mauricius letos z toho startovního pole celkem vyčníval, Italové proti němu nepostavili žádného soupeře, který by mu měl dělat problémy. A to se taky potvrdilo,“ konstatuje Josef Bartoš, který na dva mítinky v Pise nastřádal pět vítězných jízd.  „V dostihu to chtělo hlavně s ním moc nespěchat, a to se povedlo…“

Mauricius přitom v Itálii nemohl těžit z francouzské přípravy, kterou absolvovala skupina jeho stájových kolegů. „Povedlo se ho nachystat i doma v Česku. Kromě dvou posledních týdnů se  s koňmi dalo  celkem pracovat i na dráze, a stihli jsme s ním i poslední rychlou práci v Chuchli, když to ještě na závodišti šlo. Do Itálie tedy jel slušně připravený a v dostihu to nakonec nebyl velký průblém,“ myslí si Josef Bartoš.

Příštím startem vpro Mauricia by měl být návrat do Pisy u příležitosti obhajoby loňského triumfu v grupě 1. Na čtyřkilometrové trati by jej měl dvanáctého února opět doprovodit i Peace Garden. „Z Itálie tam asi větší konkurence čekat nebude, ale na grupu jedna možná přijedou nějací Francouzi, a to můžou být zajímaví soupeři,“ domnívá se Josef Bartoš  s tím, že delší trať může pomoci i Peace Garden.

Zatímco v Pise pro něj letos přišly vítězné žně už v zimě, další průběh italské sezóny letos zatím příliš optimisticky nevypadá. „V kalendáři chybí dostihy v Miláně, a to je velký zásah do sezóny.  Prý se tam má budovat all-weather dráha, zatím se ale zdá, že se tam nebuduje nic, takže se zdá, že to může být problém nejenom letos na jaře,“ říká v příštímu dění v Itálii.

Pro ambiciózní stáj majitele Josefa Aichnera tak nezbyde, než se pokusit najít větší uplatnění koní ve Francii. Už v příštích dnech vezeme trojici koní do Pau. Míří tam Sternkranz, Capivari a Lord Dragon a cíl je s nimi nastoupit do dvou tamních startů.“ 1700 kilometrů dlouhou pouť pod Pyreneje  absolvují čeští zástupci s vizí handicapových startů ve známém středisku francouzských překážek, které by tedy měly být prvními starty svěřenců Josefa Váni mladšího  v rámci předjarní francouzské startovní vlny.