Dettori: Konec po Breeders´Cupu nadále platí

Blížící se termín nejbohatšího dostihu světa, Saudi Cupu, dnes jeho pořadatele motivoval k celosvětové online tiskové konferenci s Frankiem  Dettorim, který bude dost možná největší hvězdou nadcházejícího dvoudenního mítinku, v jehož rámci bude na dotacích rozděleno rekordních 35,3 milionu amerických dolarů.

Dettori v současné době působí v Kalifornii, odkud si  minulý týden odskočil na Floridu. A jak je se svým současným angažmá spokojený? „Náramně. Moc se mi v Kalifornii líbí, tak trochu jsem už pozapomněl, jak příjemné to tady může být, strávit tu zimu je výborná věc.  Když nad tím uvažuji,  měl jsem sem zamířit na zimu třeba už před deseti lety,“ říká Dettori ze svého současného působiště.

„Dostihy jsou to nesmírně kvalitní, a ať máte nějaké jméno nebo ne, vůbec není jednoduché se v nich prosadit.  Je tady řada mladých  jezdců, mnozí z latinské Ameriky, ale jezdí tu i legendy jako John Velasquez nebo Mike Smith, a nikdo nemá nic jistého. Musíte být pořád dokonale nachystaní,  jestli máte zájem se tady prosadit v dostizích.“

Dettori na americké misi působí od loňských vánoc, a hned na jejím začátku dostal příležitost, aby se vrátil do sedla jednoho z koní, kteří mají šanci vyzdobit závěr jeho kariéry dalšími úspěchy – Country Grammera. Ten se 26. prosince vrátil vítězně na dráhu při vítězných San Antonio Stakes a zaznamenal své první vítězství od loňského Dubai World Cupu. „Byl to skvělý start v Americe, přišlo snad 40 tisíc diváků a Country Grammer vypadal výborně. Bob Baffert se hned v Santa Anitě netajil tím, že se chce vrátit na Saudi Cup, kde skončil loni druhý.  Určitě má i letos dobrou šanci být úspěšný, jsem o tom přesvědčený,“ dal se slyšet populární Frankie, jenž v Saúdské Arábii prozatím má jezdit v mezinárodním zápolení žokejů a v hlavním programu má jezdit pro americké trenéry Bafferta a Motta.

Soupeře na Saudi Cupu pro něj budou představovat obhájce vítězství a loňský vítěz Emblem Road, suverén letošní saúdské sezóny Scotland Yard, půltucet japonských vyzyvatelů nebo několik amerických soupeřů. „Jakou má proti nim Country Grammer výhodu? Je výborný a v dostihu se přizpůsobit, poradí si s různými podmínkami a dobře se ovládá. Soupeři jsou ale výborní, na startu Saudi Cupu určitě bude řada koní, které nemůžeme podcenit,“ soudí Dettori.

Slavný žokej v závěru tiskovky odpovídal i na otázku, zda mu není líto jeho rozhodnutí, podle kterého by měl opustit dostihy v listopadu letošního roku. „Zatím ne, to rozhodnutí platí. Řekl bych, že mým posledním mítinkem bude letošní Breeders´Cup.  Jezdím v podstatě od šestnácti let, a myslím, že se mi v průběhu kariéry dařilo,“ naznačil Dettori, že v turfu už nezbývá mnoho, co by měl dokazovat.