Lukášek: Ballerina překvapila lehkým úspěchem

Žokej Tomáš Lukášek strávil poslední půlrok v Kataru, a tak není divu, že mu způsob letošního českého jara přišel svými teplotami pořádně nešťastný. Zkušený harcovník se ale  nepochybně zahřál při oslavě vítězství v největším dostihu minulého víkendu. Deylův memoriál s Ballerinou vyhrál nad většími favoritkami nad očekávání hladce a může se nyní chystat na obhajobu pozice z „Deyláku“  také v první české klasice.

„Nemyslel jsem si před startem, že by to mělo být až tak jednoduché,“ připouštěl Tomáš Lukášek. „Je pravda, že Ballerina běhala  ve Francii, ale ty dostihy, které tam absolvovala, to zase nebyla žádná velká kvalita. Že sem přijede a bude takhle dominovat, to jsem si tedy nemyslel, překvapila mě, “ přiznal Tomáš Lukášek, který se ale pochopitelně za vítězství nezlobil.

„Klisna udělala  v dostihu všechno tak, jak jsem si představoval, neměli jsme v něm žádný problém. A protože ukázala potřebnou kvalitu, byl to nakonec pro mě dobrá zážitek.  A jestli je na ní vidět, že už měla na kontě jedenáct startů?  Kdepak, nic takového. Když bylo potřeba, tak v dostihu zabrala, šli jsme si pro to vítězství,“ komentoval Lukášek projev novopečené favoritky Jarní ceny klisen, která po Marseille dobyla letos i mostecký hipodrom.

Úspěch v hlavním dostihu byla pro Tomáše Lukáška příjemná změna, protože závěr sezóny v Kataru nevycházel úplně podle jeho představ. „ My jsme měli v Kataru v naší stáji moc dobrou první polovinu sezóny, ale pak se to zlomilo a přestalo se dařit. Šest vítězství za dva měsíce, to je málo, ta druhá půlka sezóny tam byla špatná,“ uvažuje Tomáš Lukášek. „Měli jsme řadu koní, co se v handicapu dostali výš, než by asi měli patřit. Už se nedovedli prosazovat, a konkurenci se ta druhá půlka sezóny povedla líp. Celkově tedy celá sezóna pro mě byla spíš za očekáváním,“ konstatuje žokej, který má i pro nadcházející zimu několik katarských nabídek.

„Teď jsem ale rád zase doma,“ přiznal  s tím, že pro letošní sezónu bude kromě „příbuzenské výpomoci“ s Allanem Petrlíkem  jezdit i koně Ingrid Janáčkové Koplíkové. „Domluvili jsme se na dostihy tady u nás. Do Francie není problém si  na koně najít kvalitní místní jezdce, a taky uvidíme,  jak budu mít v sezóně prostor na cestování.“ Prozatím si Tomáš Lukášek jasně zabezpečil další cestu do Mostu, aby v něm v květnu vstoupil do české klasické sezóny.