Demele: Kůň roku 2022 může v premiéře dopadnout všelijak

Víkend přináší v „československých“ dostizích dvě první jarní klasiky v Česku i na Slovensku, kromě Jarních cen klisen ale velkou pozornost poutá také letošního premiéra loňského českého Koně roku.  Gasparini míří do Bratislavy na tamní Velkou květnovou cenu, která je vypsána na trati 2400 metrů a loňský trojnásobný klasický hrdina na ní změří síly s pěticí domácích soupeřů.

Trenér Jan Demele poveze svého životního koně na Slovensko s vědomím, že nastoupí do svého prvního letošního startu v roli favorita. „Je to ale první letošní start a pouze šest koní, když to bude v celém průběhu pomalé, můžeme samozřejmě dopadnout všelijak,“ upozorňuje před nedělními dostihy s poukazem na to, že Gasparini má před sebou celou sezónu. „Určitě bychom neradi, aby se vyždímal v prvním startu.  Přezimoval ale moc dobře, a jde do sezóny zdravý…“

Hned příští start v rámci letošní sezóny by měl  Gasparini absolvovat ve Velké ceně Slovenska a i proto dává jeho nedělní start v Bratislavě větší smysl, než kdyby cestoval do mosteckého Memoriálu Vlastimila Smolíka na stejně dlouhé trati. „Po Velké ceně Slovenska uvažujeme o tom, že by se vrátil do Merana, kde už startoval loni, a na konec sezóny má pan majitel takový sen v podobě Velké varšavské. Kdyby se tam podařilo  uspět, vyhrál by podobný dostih jako první kůň českého chovu, a to by byla mimořádná událost,“  prozrazuje Jan Demele velký sen realizačního týmu pro letošní rok.

Jak realistický bude, to ukáží až příští dny a týdny. „Jirka Palík ale míní, že Gasparini ještě neukázal všechno, co v něm je,  tak uvidíme, čeho se od něj dočkáme,“ uvažuje Jan Demele. „Na druhou stranu pan majitel Karlík taky říká, že už nemusí vyhrát nic, a stejně bude fantastické, co v životě dokázal.  Hodně to bude letos taky o jeho zdraví, bylo tu dost vítězů derby, kteří v dalším roce už své výsledky nezopakovali a zdravotně na tom nebyli tak dobře…“  dodává trenér loňského Koně roku.  Gasparini, který na bratislavské dráze zatím absolvoval dva starty, má na Slovensku stoprocentní vítěznou bilanci. Udrží ji i po nedělním dostihu?