Janáčková Koplíková: Klasická favoritka je náladová klisna...

Do pozice favoritky prvního klasického dostihu v Česku natančila v jeho předzkoušce Ballerina (foto). Svěřenkyně Ingrid Janáčkové Koplíkové v barvách stáje Statku Blata Český Ráj vyhrála Deylův memoriál s přehledem, který budil naděje i směrem ke klasickému startu, trenérka si ovšem uvědomuje, že realita může být zítra odlišná…

„Minule měla Ballerina proti soupeřkám navrch, u ní ale hodně záleží na tom, jak se cítí a jakou má zrovna náladu,“ upozorňuje trenérka klasické favoritky. „Je to klisna, u které se může stát cokoli.  V Deylově memoriálu byla rozběhaná proto soupeřkám, které letos nastupovaly poprvé, zítra může být všechno jinak. Ale Ballerina se cítí dobře, je v pohodě a věříme, že se znovu ukáže.“ Realizační tým favoritky ale rozhodně nepodceňuje soupeřky i když se zdá, že letos klasický ročník mezi klisnami zatím není nejsilnější. „Velmi dobrou klisnu posílá na start Václav Luka, může se proti minulému běhání zvednout, to ale platí i o dalších soupeřkách,“ upozorňuje Janáčková Koplíková.

Překvapením v Mostě by ale nebylo ani to, kdyby si zapsala na konto oba tamní zítřejší dostihy nejvyšší kategorie.  Totally Gold letos potvrdila kvalitní výkonnost umístěním ve Velké dubnové ceně, loni potvrdila vytrvalostní vlohy druhým místem v St. Leger, a tak nemůže jít bez vysokých ambicí do vytrvaleckého Memoriálu Vlastimila Smolíka proti šesti soupeřům v čele s loňskou hrdinkou oaks Vignettou.  „Totally Gold je svá, ale myslím, že si s Tomášem Lukáškem budou sedět. Z mého pohledu to není nejtěžší dostih,  uvidíme, jak se v něm prosadí,“ soudí trenérka, kterou v posledních týdnech trápila ve stájích infekce některých koní, nyní už ale věří v návrat lepších dní.

Jejich důkazem by mohla být i Velká jarní cena, do níž pro příští týden do prahy dohlásila novou akvizici stáje Statek Blata Český Ráj Abhu. „To je klisna, kterou jsme si vyhlédli už před delší dobou a měli jsme o ni zájem při prodejních dostizích ve Francii, několikrát ji ale ze startů škrtali a ona nám utíkala. Nakonec se povedlo koupit ji až teď,“ vysvětluje. „Usilovali jsme o ní právě s cílem, že ji dohlásíme do Velké jarní, jsem přesvědčena, že je tak kvalitní, že může úspěšně bojovat i s hřebci a jeví se i jako kůň do dálky. Uvidíme, co na ni ještě řekne Tomáš Lukášek, ale nevylučovala bych ani to, že ji ještě dohlásíme také do derby,“ říká Ingrid Janáčková Koplíková.