Jardin Michelet vítězně nakročil do Trojkoruny

Tvrdit, že existují nějaké velké analogie mezi pražskou Conseq Velkou jarní cenou a lousvillským Kentucky Derby  by byla drzost, nicméně v letošním roce se najde podobnost v osobě vítěze. První dostih české Trojkoruny totiž vyhrál, stejně jako první dostih Trojkuruny americké, kůň, který jako dvouletý nestartoval. Reprezentant stáje Cardboard Jardin Michelet pod vedením Adama Flroiana udržel svou  neporazitelnost a zastínil všechny favority, když na jeho táhlý závěr nikdo nenašel  relevantní odpověď. Svěřenec Zdeňka Seménky vyhrál  po boji o krk nad Ahou, už větší ztráty si donesli další „tabuloví“ koně  Bellator a Biriatou, největší favorit Devil In Pink se musel spokojit s pátou pozicí. 

Velkou jarní cenu vyhrál Jardin Michelet i díky taktickému plánu trenéra Seménky a žokeje Floriana, kteří se s nevýhodným losem startovního boxu  vypořádali aktivním přístupem, rychlík v zeleném dresu se posunul k čelu už na začátku cílové roviny a po velkém souboji s čerstvým importem Abhou  udržel svou letošní neporazitelnost i ve třetím pražském startu. Poté, co  si zapsal úspěchy ve třetí a ve druhé kategorii se tentokrát  dočkal vítězství v klasickém startu a Adam Florian při svém zásahu na úvod Trojkoruny vybojoval jubilejní sté vítězství kariéry.  Jen těžko si mohl pro oslavu kulatého jubilea vybrat vhodnější moment….

Vítěz Velké jarní ceny by měl mít svůj hlavní cíl pro letošní rok v Českém derby, kde se může utkat s nejúspěšnějšími účastníky Memoriál dr. Frankerbergera.  Předzkouška čČeského derby byla v pražském programu zařazena hned před Velkou jarní cenu a své první české vítězství si v ní zapsal švýcarský žokej Hugo Besnier, jenž vedl svěřence Ingrid Janáčkové Koplíkové Breakmomenta, koně, který dosud v jediném startu podlehl v pražské druhé kategorii právě Jardin Micheletovi a skončil druhý. Tentokrát  za sebou nechal tréninkového kolegu L´Enfant Terrible, třetí místo patřilo dalšímu zástupci stáje Cardboard Stormy Awakening, méně se vedlo spolufavoritům Duplikatovi (pátý)  a Ganibetovi (sedmý). Desátým místem v dostihu načala svou jedničkovou kariéru sestra loNského Koně roku Gaspariniho Garmona,.

Dvojkový sprinterský test cena Emont patřila čtyřletému reprezentantu stáje Linova Gallanticus, který je stejně jako klasický hrdina dosud neporažený a po jistém vítězství před Manoamano zajistil radost jezdecko-trenérsko-majitelskému týmu Liška-Jelen-Lischka.  Aby taškařicím v Praze nebyl konec, zapsal následně své první vítězství také Coolishak, v jehož sedle tentokrát trenérku Vendulu Korečkovou zastoupil Petr Foret. Jubilejní desáté vítězství kariéry zapsal v na závěr odpoledne amatér Matyáš Luka zásluhou prvního úspěchu Sheika trenéra Mourka. Dvojité vítězstvé na úvod patřilo Milanu Zatloukalovi,  a vítěznou cenu si veze také stáj Sons Of Sharour zásluhou Silver Triggera a Aleny Plimlové