Janáčková Koplíková: Do derby nyní s kvartetem?

Jedno první a dvě druhá místa si zapsali ve včerejších elitních testech tříletého ročníku v Praze svěřenci Ingrid Janáčkové Koplíkové. Stejně jako o týden dříve v Mostu jí sice uniklo klasické vítězství, se stavem tříletých ve své  tréninkové centrále ale nepochybně může být spokojená zvlášť poté, co triumf ve Frankerbergerově memoriálu poslal do okruhu největších favoritů pro letošní České derby tandem Breakmoment – L´Enfant Terrible.

Největší dostih odpoledne zvládla z trojice aktuálních stájových kolegů Abha. Klisna, která byla ve Francii pořízena právě s výhledem na první českou klasiku,  potvrdila oprávněnost své dohlášky a až do posledních  metrů sahala po vítězství. I když o ně stál i zkušený Tomáš Lukášek natolik, že jej jeho úsilí stálo pokutu 5225 korun za nadměrné použití bičíku, úspěch si nakonec připsal Jardin Michelet. „Nedopadlo to pro nás,“ povzdechla si Ingrid Janáčková Koplíková. „V těch rozhodujících metrech asi rozhodlo, že hřebec měl řece jenom více sil. S klisnou jsme ale spokojení, odvedla moc dobrý výkon a navíc z ní i Tomáš má pocit, že dohlášení do derby u ní dává smysl.  Z jejího projevu vypadá, že by to do dálky mohlo být ještě lepší.“

Abha tedy sice nepotvrdila ambici stoprocentně,  očekávané úrovni ale nic dlužna nezůstala, nápovědou ve vztahu v derby je ale tradičně spíše vytrvalecký memoriál, než mílařská Velká jarní cena. A v něm tréninkoví kolegové Abhy tahali za delší konec. „Oba dva potvrdili to, co jsme si o nich mysleli, jsou to koně, s kterými můžeme myslet na derby. Pro mě osobně byl ale zklamáním výkon Ganibeta, s tím jsme si věřili více. Musíme se na to ještě podívat, co tam bylo špatně,“ dodává na konto memoriálu trenérka.

V současné době má ve stáji minimálně tři koně, s kterými by ráda startovala v nejbohatším tuzemském rovinovém dostihu  letošního roku.  „Kdyby to vyšlo s handicapem, myslím, že ani jeden  z těch tří by už další dostih před derby nepotřeboval,“ dodává na konto Velké červnové ceny, jejíž role největší předzkoušky derby v posledních letech ztrácí neotřesitelnost. „Ve Velké červnové bychom to rádi zkusili s Ganibetem, aby ukázal, jestli na derby taky bude mít.  Myslím, že bychom do derby mohli jít ve čtyřech,“ míní Ingrid Janáčková Koplíková.