Luka: Salt Mix neuspěla,prosadí se srbský sprinter?

První pokus letošní české klasické vítězky Salt Mix o prosazení v západní Evropě dnes neskončil úspěšně. V německém Hannover v listed dostihu klisen narazila na silnou konkurenci a zatímco v Německu slavily světoznámé barvy stáje Godolphin, česká klasička dokončila pod vedením Jozefa Bojka mimo dotované pozice. Trenér Václav Luka vysvětluje důvody, a také to, proč se těší na konfrontaci elitního srbského sprintera se středoevropskou konkurencí při nedělním  mítinku Turf gala v Bratislavě.

„Má za sebou nepovedený dostih, těžko to hodnotit jinak,“ komentoval Václav Luka na cestě z Německa. „Narazila tam hned po startu, a na tak krátké trati se těžko běhá zezadu, navíc žokej musel hned dvakrát vzít za hlavu  a nuž nebyl čas se nějak srovnat. V takovém dostihu se s tímhle průběhem nedá uspět.“

Luka si uvědomuje, že ani optimální výkon by jeho svěřenkyni zřejmě nedovedl k vítězství, dotované pozice by ale byly blíže.  „Godolphinská Spring Promise si přijela pro vítězství a byla odskočená, ale třeba by se dalo bojovat o nižší  pozice na tabuli. Jenže to by právě musel všechno být optimální.“ Luka připomíná, že po triumfu v Jarní ceně klisen v Mostu jeho svěřenkyně kulhala,  před startem vypadala ale zcela v pořádku. 

„Určitě ji teď budeme sledovat a než budeme uvažovat o dalších startech, bude se napřed muset uzdravit,“ upozorňuje trenér z Bošovic, odkud se poveze jeden kůň také na bratislavské Turf gala. Do sprinterské „ministerské“ ceny posílá Luka čtyřletého Legionar Srb, loni nejlepšího sprintera na srbských drahách. „Je u nás v přípravě od února s cílem poměřit ho s místní konkurencí,“ říká k reprezentantovi stáje Vatic – VS Horse.

„Může to být hodně složitý dostih. Ostatní zkoušky na turf gala tentokrát až takovou konkurenci nenalákaly, sprint vypadá ale opravdu nabitý. My jsme bohužel neměli  se zatím po jeho příchodu porovnat, nebyl tu v okolí žádný sprint, kam by se vešel,“  posteskl si Luka s tím, že jeho svěřenec se bohužel nevešel ani do bratislavské Prípravné ceny. „Tím, že vyhrával v Srbsku, to pro něj bylo zavřené a nebylo ani kam je jinam.  Přípravná cena, v které se nemůžete připravit, je trochu zvláštní, ale musíme to teď zkusit z voleje.“

Jak dopadne srovnání srbského sprintera se zdejší elitou, to uvidí v neděli diváci v Bratislavě.