Török: Naděje pro derby není žádným duplikátem

Trenér Dalibor Török zaznamenal v pondělí zásluhou účastnice mostecké Jarní ceny klisen Sendmeastar už čtvrté letošní francouzské vítězství.  Po úspěšné cestě do Wissembourgu se nyní v sobotu bude soustředit především na české dostihy – jeho svěřenec Duplikat si ve Velké červnové ceně může říct o potvrzení vstupenky na start letošního Českého derby.  Srovnávat s loňskou klasickou hrdinkou Queen of Beaufay ho ale trenér nehodlá…

„Ve Wissembourgu jsme byli samozřejmě spokojení,“ konstatuje Török na konto mítinku, který kromě vítězství tříleté klisny přinesl i dvě druhá místa na překážkách. „Sendmeastar jsme ve Francii ale nechali, po vítězství v prodejním dostihu ji pořídil nový majitel,“ dodává na konto bývalé reprezentantky stáje Ecurie Haras de Beaufay CR.

To na překážkách úspěšní High In The Sky a Platina se do Česka vrátili, a vystoupení obou si trenér pochvaluje. „Jsme s nimi spokojeni, vůbec se ve Francii letos zatím daří a Honza Faltejsek s našimi koňmi odvedl dobrou práci.  Protože se teď dá čekat, že dráhy už tam budou tvrdší, zřejmě si teď naši koně odpočinou. Své už ve Francii splněno mají,  není to zase taková kvalita, aby se s nimi dalo cestovat do Auteuil nebo Compiegne,“ uvažuje.

Na sobotu mají ve Zhoři ovšem v cestovní knize nikoli francouzskou destinaci, ale pouze cestu do Prahy.  „Tak trochu proti plánu jsme s Duplikatem odvodili Frankerbergerův memoriál, tentokrát bychom si přáli jiný dostih.  Budeme zvědaví, co předvede, rádi bychom se pokusili o umístění a já bych řekl, že na ně má,“ myslí si trenér stáje DS Pegas.

Loni touto dobou na derby chystal tehdy skvělou Queen of Beaufay, s tou má ale podle něj Duplikát společných rysů pramálo a k jejímu duplikátu má hodně daleko. „Ona ukazovala v dostizích třídu už dlouho před derby, a i když se tak moc nepředváděla v tréninku, byla mimořádná.  Duplikat je drobný hřebec, který se ještě úplně nepředvedl, ale už myslím potvrdil, že na delší dostihy má. Uvidíme, co předvede tentokrát a jestli potvrdí, že by do derby jít měl,“ dodává trenér, který ani po větší specializaci na překážkový provoz v letošním roce nepouští ze zřetele největší klasické rovinové cíle