Rája: Potvrdí La Traviata ambice na start v derby?

Dva testy nejvyšší kategorie zítra v Praze, a v obou má na startu své zástupce stáj Arenzo a trenér Jan Rája. Respektive zástupkyně. Zatímco co klisnám vyhrazené Ceny Nory Jeane posílá pětiletou Caleco,  ve Velké červnové ceně se ve střední Evropě poprvé předvede importovaná La Traviata.  Domnvá se Jan Rája, že jmenovkyně Verdiho opery odehraje v sobotu part hodný účasti ve sboru vybraném pro české derby?

„Máme ji v přípravě od devátého května,  a mým úkolem bylo ji především dát do pohody,“ říká na konto klisny, která ještě prvního května startovala pod původními barvami ve Velké Británii. „Když k nám dorazila, byla celkem hubenější a nic moc do ní nebylo,“ líčí Jan Rája. „Musím ale taky přiznat, že ať vypadala jak vypadala,  od prvních dní u nás chodila v práci moc dobře  a líbila se mi, když jsem ji jezdil.“

Dobrý pocit v práci samozřejmě může být indikací, jak se ale v naší špičce vylepšené maďarským nájezdníkem klisna prosadí, to je druhá otázka… „Byla koupená s tím, že šéf chtěl vyzkoušet, jestli se tady prosadí do největších dostihů. A v tomhle budeme po sobotě určitě moudřejší. Dnes je to zatím velký otazník,“ míní Jan Rája.

V Memoriálu Harry Petrlíka podle jeho slov Caleco bude především napravovat minulý dojem. „bereme to jako takový reparát za Most. Tam měla v dostihu takový falešný projev, moc nepředvedla a tak si nyní dá repete, abychom zkusili zúročit její výsledky v práci.  Ona není vyloženě jedničková, ale rádi bychom viděli výkon, jakého je schopná.

Obě klisny povede při další pražské návštěvě Sybille Vogtová, která už se pevně zabydlela v německé elitě mezi žokeji. „Společně s majitelem jsme o ní měli zájem, ona je určitě špičková jezdkyně a koním pomůže,“ říká Rája. „Kdyby se start ve Velké červnové povedl, jistě bychom měli zájem ve spolupráci pokračovat i na startu derby.“