Jalový: Hrdinu z Bratislavy čeká zřejmě Německo nebo Francie

 Hlavní partner nedělního bratislavského Turf gala si odvezl hlavní cenu. Aigle Vaillant pod vedením Martina Laubeho zapsal triumf pro barvy stáje Lokotrans a po dvou těsných druhých místech v průběhu slovenské galapřehlídky se mohl majitel Karel Jalový  radovat naplno.    Kůň, který dosud vyhrával  jen ve Francii, svou třídu nyní naplno projevil i ve středoevropském regionu.

„Samozřejmě jsme po Turf gala spokojení,“ potvrzuje Jalový. „Musím přiznat, že ve Velké ceně Slovenska jsem věřil v umístění do třetího místa. Aigle Vaillant ve Francii statoval spíše na kratších distancích, na 2400 metrech měl jedinou zkušenost z loňské Velké ceny českého turfu. Ale v Bratislavě to zvládl výborně, udělal nám velkou radost…“ konstatuje na adresu nově korunovaného vytrvaleckého krále našeho regionu, který ovšem zřejmě v místní oblasti osobně kralovat dále nebude.

„Jestli s ním bude všechno v pořádku, v dalších startech se tady asi moc neobjeví. Trenér uvažuje o startech v Německu, kde se ty vytrvalecké dostihy běhají poctivěji než ve Francii,  další možností by byly takový francouzský dostih, kde by se zúčastnili taky Angličani a běžel se v tempu,“ nastínil majitel možnosti příštích startů koně, který  ve francouzském handicapu už loni vyšplhal na známku 44.5,  český handicap jej ale neklasifikuje vzhledem k tomu,  že na území Česka absolvoval zatím jediný start, a další zřejmě v blízké budoucnosti nepřidá.

 Zatímco v případě Aigle Vaillanta si majitel přál „medaili“, co Ceny Scottish Riffle šli zástupci Lokotransu s ambicí na vítězství.  Jenže nevyšla. „Těsně. Shabaně k úspěchu scházel malý kousek. Ale  nevyhrála,“  posteskl si majitel, který do dostihu postavil i legendu svých barev,  Ideal Approache. „Předpokládali jsme, že Shabana bude o kousek lepší, i když si Martin Laube vybral Ideal Apporache. Tomu se ale dostih nepovedl, neodskočil dobře a navíc se po dostihu ukázalo, že by zahleněný, zřejmě ho začala trápit nějaká viróza, která se ještě doma neukazovala…“

Druhé místo po Shabaně  získal také Jir Sun mezi sprintery, a majitele jeho umístění potěšilo. „Jeho optimální distance dnes už spíš bude na 1400 metrech a to bylo i v závěru vidět – kdyby byl dostih delší,  mohl se umístit  ještě líp. Ale na to,  že startoval na 1200 metrech v Bratislavě je ten  výsledek po strkanicích na trati moc dobrý,“  pochvaluje si Karel Jalový.

Umístění jeho barvy braly i v pražském derby-testu v sobotu, z kterého si majitel ale odnesl smíšené pocity. „Z hlediska výsledku jsme spokojení byli, ale s průběhem až tak ne.  Magic Merlin má problém s boxy,  takže startoval s posledním číslem a byla to pro nás nevýhoda. Po strkanicích ho Martin musel vzít zpátky a jak se ukázalo, mohl třeba skončit líp, kdyby v průběhu dostihu seděl blíž ostatním.   V rovině pak útočil zleva i zprava,  ale určitě získal cennou zkušenost.  V derby si snad bude moci jít pro další, i když zřejmě s jiným jezdcem,“ říká Karel Jalový s tím, že stájový žokej Martin Laube bude zřejmě preferovat dalšího stájového tříletka Maranello Rosso, který se představil naposled ve Frankerbegerově memoriálu.